Kako će izgledati ljeto 2020. godine - da li će turistička sezona preživjeti?

Zbog svima poznatog razloga na nekoliko mjeseci smo stopirali svoje planove za putovanja, ali kako se polako život vraća u “novu normalu”, mnogi su se brže bolje bacili na istraživanje destinacija koje će posjetiti možda već ovog ljeta. 

Mjere u cijelom svijetu polako popuštaju, a sve što ostaje su savjeti i preporuke stručnjaka za bezbijedno i odgovorno ponašanje, pa je prirodno što su mnogi puni optimizma i planiraju svoje naredno putovanje.

Turizam je privredna grana koja je doskora (pre koronavirusa)  bila jedna od najprofitabilnijih, ali ni jedna druga nije oštećena u doba pandemije, kao što je upravo ova. Pa, da li će nadolazeća turistička sezona preživjeti ovog ljeta i nadoknaditi gubitke? Kako će izgledati ljeto 2020. godine? Istražili smo potencijalne odgovore na ova pitanja, a do čega smo došli saznajte u nastavku teksta! 

Ljetovanje na morskim destinacijama u blizini

Rijetko ko će se odlučiti da ovog ljeta putuje na daleke destinacije, a mjere koje će kod svake države biti drugačije (negdje će se tražiti test, negdje će putnik morati da bude u karantinu…) takođe će umanjiti entuzijazam kod putnika koji su htjeli da otputuju na neku dalju destinaciju.

Za razliku od toga, leto 2020. u Grčkoj je traženo kao jedno od rješenja putnika za ovu ljetnju sezonu, kao i aranžmani za ljetovanje na drugim bliskim destinacijama kao što su Crna Gora i Hrvatska. Očekuje se da će zdravstvene mjere za prelazak ovih granica biti znatno olakšane, pa su mnogi već krenuli sa rezervacijom svojih aranžmana. 

Ljetnje destinacije drugačije nego ranije

Iako će se mnogi uputiti na ljetovanje - ne očekuje se da će to biti kao bilo koje ljetovanje do sada. Ipak će značajno manji broj putnika otići na ljetovanje nego što je to činilo ranijih godina, pa će plaže, morske promenade, kafići i restorani biti prazniji nego ranije. 

Kada pomislimo na prebukirane plaže, otimanje za ležaljke i slične situacije koje nisu rijetke na popularnim letovalištima - ovo se čini kao još jedan plus za odlazak na ljetovanje 2020. godine. 

Osim toga, u Grčkoj, gdje su Britanci i drugi putnici iz zapadne Evrope tradicionalni ljetnji gosti, ove godine vjerovatno to neće biti, ili će biti ali u značajno manjoj mjeri. Sve to su promjene koje će se vidjeti i osjetiti u samim ljetovalištima. 

Putovanja u okvirima sopstvenih državnih granica

Oni koji se ne upute na ljetovanje na moru, iskoristiće ovo ljeto da se bolje upoznaju sa svojom zemljom. Od planina, preko jezera, pa sve do nacionalnih parkova, etno sela i sličnih turističkih atrakcija - putovanja i istraživanja sopstvene zemlje biće traženije nego ikad do sad. 

Na ovo se spremaju i domaći ugostitelji, koji vrijedno proširuju kapacitete i trude se da obezbijede što bolju ponudu domaćim turistima ovog ljeta. Iako smo ljeta navikli da provodimo na moru, osvježenje na planini ili kraj jezera sigurno će prijati, a osim toga - putovanja sopstvenom zemljom trebalo bi da imaju dobrog uticaja i na domaću ekonomiju, pa i razvoj turizma, te ih možemo posmatrati i kao neku vrstu iskazivanja ljubavi prema sopstvenoj zemlji, odnosno patriotizma.

Rafting popularno rješenje među ljubiteljima adrenalina

Za rekreativce, sportiste, ali i sve avanturiste i ljubitelje adrenalina - rafting će ove sezone biti popularno rješenje za putovanje. Prelijepa priroda, kao i savšrena kuhinja, dodatni su užici koje svaki putnik iskusi na raftingu, a svjež vazduh tipičan za brzake na planinama odlična je zamjena za morski. 

Rafting je i inače popularna turistička ponuda na našim prostorima, pa se ove godine, pod naletom putnika, možda dodatno razvije, te u budućnosti počne da privlači i strance. Osim avanturista, koji se rado opredjeljuju za rafting, na njega se često upućuju i firme, odnosno timovi - radi team buildinga. Prepostavljamo da će to u većoj mjeri učiniti i ovog ljeta, kada je svima potrebna priroda više nego ikad ranije.

Kako inostrani, tako i domaći turizam, pa i čitava turistička grana, već ove sezone polako, ali sigurno, vraćaće se na stari put. Dok neki stručnjaci tvrde da će biti potrebne godine da se nadoknadi izgubljeno, mnogi su optimističnijeg stanovišta. 

Pa, da li ćete ići na more ove godine? Ili možda ljetovanje u okvirima svoje zemlje? Mi vam želimo srećan put, ali i puno odgovornosti! Slušajte preporuke stručnjaka i brinite o svom i zdravlju vaših najbližih!