Kada poplave odnesu sve, teško je krenuti od nule, ali ti porodica da snagu

Katastrofalne poplave koje su region zahvatile sredinom maja 2014. godine, najvećem proizvođaču mlijeka u ovom dijelu Republike Srpske, Čedi Borojeviću iz Tišine kod Šamca, uništile su sve što je decenijama sticao.

Potopljena je savremena farma, uginulo 340 goveda, uništene zalihe stočne hrane, mehanizacija, usjevi, pričinjena šteta četiri miliona maraka. Šest godina kasnije, farma je potpuno obnovljena, osavremenjena, a proizvodnja mlijeka premašila nivo od prije poplava.

- Najteže je bilo gledati te životinje kako umiru, to je bilo strašno. Ja sam gazio vodu do vrata da bih spašavao krave, telad, prisjeća se Borojević tog 16. maja 2014. godine. 

Pokazuje fotografiju krave na balkonu koja je spašena i tu provela nekoliko dana. Kaže da je tada donio odluku da odustane, ali da je uz podršku porodice našao snagu u sebi da nastavi dalje.

- Bilo je veoma teško, ali uz pomoć porodice, prijatelja, zaposlenih radnika, naravno i Fonda solidarnosti i Vlade RS uspjeli smo obnoviti farmu. Preživjelo je 100 grla i to mi je dalo snagu da nastavim dalje, prisjeća se Borojević.

Nakon što je obnovio objekte i obezbijedio stočnu hranu, Borojević je uvezao 65 steonih junica iz Češke i u naredne dvije godine dostigao broj grla od prije poplava - 440.

U tom periodu, kaže, najvažnije je bilo obezbijediti kvalitetnu, kabastu hranu, jer to je osnovni preduslov zdrave mliječnosti krava.

- Mi smo imali sreću kao rezultat napornog rada, da mliječnost krava ispuni svoj puni genetski potencijal. Dnevna proizvodnja mlijeka je i do 4.500 litara, a svaka krava dnevno daje oko 30 litara, kaže Borojević.

Kvalitetna biljna hrana najvažniji je faktor u proizvodnji mlijeka. Borojević obrađuje 170 hektara oranica, a bavi se i proizvodnjom koncentrovane stočne hrane.

- Prije poplave smo imali jedan od najsavremenijih pogona za mužu, mnogo smo uložili i u informacioni sistem koji nadgleda kompletnu proizvodnju, kaže Borojević i ističe da je i to sada obnovljeno.

Napominje da planova ima još i da je posebno zainteresovan za osavremenjavanje i automatizaciju proizvodnje.

Važan faktor u ozbiljnoj poljoprivrednoj proizvodnji, ističe, jeste i podrška resornog
ministarstva u vidu podsticaja i subvencija, kao i saradnja sa stručnom savjetodavnom službom. Uz takvu podršku mogući su i odlični rezultati - na farmi lidera regiona u proizvodnji mlijeka godišnje se proizvede 1,5 milion litara.

M.L.

Tagovi: