Kada i kako se otpisuje dug koji imate za struju i vodu?

Otpis dugova za vodu i struju zbog zastarjelosti kako pojedincima, tako i pravnim licima vrši se u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima. Šta to u stvari znači, saznajemo od nadležnih u “Elektrokrajini” i “Vodovodu”. Otpis potraživanja se u pojedinim preduzećima vrši u nekoliko slučajeva.

U preduzeću “Elektrokrajina“ Banjaluka kažu da oni vrše otpis potraživanja za utrošenu električnu energiju, isključivoj po sudskim odlukama i odlukama Nadzornog odbora preduzeća.

Otpis duga “propalim” firmama
 

“Otpis potraživanja se najčešće vrši u slučaju likvidacije dužnika – pravnog subjekta, zatim, sudski utvrđene zastare potraživanja, otpisa kamata po zaključenim medijacijama i reprogramima, te u ostalim izuzetnim slučajevima, koje Nadzorni odbor odobri nakon pojedinačne restriktivne analize stanja potraživanja”, kažu u “Elektrokrajini”.

Prošle godine otpisana 3.5 miliona KM

Kako kažu u ovom preduzeću, “Elektrokrajina“ je u prošloj godini izvršila otpis potraživanja u ukupnom iznosu od 3,5 miliona KM, što je za 10,6 odsto manji iznos otpisa u odnosu na 2018. godinu.

U “Vodovodu” zastare nema

Sa druge strane, u “Vodovodu” ističu da otpisa dugovanja zbog zastare u principu nema zato što sa dužnicima potpisuju ugovore o reprogramu i pokreću naplatu potraživanja sudskim putem.

Otpis samo kad ni sud ne može naplatiti

“Kada dugovanje nije moguće izvršiti sudskim putem pristupa se otpisu. Napominjemo kad su otpisivanje dugovanja u pitanju obično se tu radi o starim dugovanjima koji su naslijeđeni iz ranijeg perioda i koji se gomilaju duži vremenski period. U Vodovodu otpis dugovanja vrši Nadzorni odbor, i to se radi izuzetno restriktivno.”

Dodali su da se u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima otpis dugovanja za fizička lica vrši se za period duži od jedne godine, dok za pravna lica taj period iznosi 3 godine.

“Vodovodu” najviše duguju vodovodi

“U pogledu pravnih lica naši najveći dužnici su: “Vodovod” a.d. Čelinac i KP “Budućnost” a.d. Laktaši. Napominjemo da sa ova dva komunalna preduzeća imamo potpisane ugovore o reprogramu koji se poštuju i u skladu s kojima se uredno isplaćuju rate reprograma”, zaključili su u “Vodovodu”.

Banjaluka.com