„Jugoslavija, moja dežela“: Novaković dogovorio, Dodig otkazala, Pegan završila

U subotu, 22. februara prošle godine, Narodno pozorište Republike Srpske i Gledališče Koper Teatro Capodistria iz Slovenije počeli su sa radom na predstavi „Jugoslavija, moja dežela“ koja posljednjih mjeseci osvaja nagrade na mnogobrojnim festivalima. Ipak, koprodukcija između ova dva teatra je uskoro prekinuta, a pozorište iz Kopra je novog partnera pronašlo u Pozorištu Prijedor!

Tekst Gorana Vojnovića režirao je Marko Misirača, a uloge, između ostalih, tumače ili su trebali da tumače glumci Narodnog pozorišta RS Boris Šavija, Aleksandar Stojković, Ljubiša Savanović, Miljka Brđanin, Goran Jokić i Vedrana Mačković. Predstava je preko noći iz Banje Luke prebačena u Prijedor.

Koprodukcija predstave je dogovorena dok je na čelu Narodnog pozorišta Republike Srpske bio Nenad Novaković, a „zaruke“ su razvrgnute kada je na čelo ove kulturne ustanove došla Maja Dodig koju je Vlada RS danas smijenila s ove funkcije.

- Koprodukcija je raskinuta zato što nije bio potpisan ugovor od strane prethodnog direktora NSRS i direktora koji predstavlja drugu stranu. Bio je nacrt prijedloga ugovora koji nije bio ni preveden sa slovenačkog. Oni su insistirali da bi premijera trebala da se održi u aprilu iz njima znanih razloga, a to nije bilo moguće – kazala je Dodig za naš portal.

Ona dodaje da su granice bile dugo zatvorene i da nije postojala fizička mogućnost da se spoje članovi ansambla. Dodig dodaje kako je uprava NPRS smatrala da nije trenutak da dođe do potpisivanja ugovora.

- Smatrali smo da taj projekat treba da se realizuje, ali smo isto tako smatrali da to nije bilo pravo vrijeme za to. Oni su nakon toga odlučili da traže druge partnere za saradnju i pronašli su partnere u Pozorištu Prijedor – ističe Dodig.

Direktorica teatra iz Kopra Katja Pegan za naš portal kaže da su probe bile odlične i da je sve išlo uhodanim ritmom i prema dogovoru. Dogovor je postignut za vrijeme mandata jednog direktora NPSRS i svi su, dodaje ona, očekivali da će ta saradnja da se nastavi i za vrijeme mandata Maje Dodig.  

- Pozvali su nas da radimo zajedno tu predstavu, jer taj tekst treba slovenačke glumce. Svi ostali jezici koji se koriste u toj predstavi mogu da se savladaju, ali su slovenački glumci bili neophodni. Mi smo krenuli u koprodukciju. Počeli smo raditi u Banjoj Luci, a onda je došla korona – priča Pegan.

Ona dodaje da je u prvoj fazi rada na predstavi mnogo toga urađeno. Pegan kaže da je razgovarala sa Dodigovom nakon što je ona imenovana umjesto Novakovića i da joj je ona tada rekla kako „ima neke poteškoće sa novcima“.

- Rekla mi je da nema novaca za tu predstavu. Ja sam rekla da imam ja i da ćemo naći novac. To se tako radi. Onda je rekla da nema ugovor, ali to nije tačno, jer smo napisali ugovor. Završili smo na tome da nema ugovora i da ne može više da se radi – priča Pegan.

Nakon toga su koprodukciju ponudili prijedorskom pozorištu nakon čega je, kaže Pegan, nastala uspješna predstava koja osvaja nagrade na mnogobrojnim festivalima širom regiona.

- Svi saradnici na predstavi su ostali, osim dva glumca iz Banje Luke koja više nisu u podjeli. Imali smo čitaće probe, naš glumac je dolazio u Banju Luku, jer je trebao da nauči srpski. Ne znam šta se desilo – poručila je Katja Pegan.

G. Dakić

Tagovi: