„Joka, kći kozaračka“ izvedena pored spomenika „Ranjena ptica“

Tatjana Binjaš Batoz izmamila je suze na otvorenoj sceni izvodeći monodramu „Joka, kći kozaračka“. Mlada prijedorska glumica sjajno je dočarala sudbinu djevojke Joke sa Kozare u potrazi za porodicom nakon izbavljenja iz ustaškog logora.

 

 

Otvorena scena, amfiteatar oko spomenika „Ranjena ptica“ na Jokinom brdu u Gornjim Podgradcima, na Kozari, odala je na taj način počast Marinu Zurlu, novinaru „Arene“, publicisti i književniku koji je učinio nadljudski trud da pronađe identitet za 170 djece izbavljenih iz ustaških logora.

- Kada mi je profesor Mladenko Sadžak dao tekst monodrame, rekao mi je da imam potpunu slobodu. Moj suprug Dean Batoz mi je rekao da svi mi u porodici imamo po neku Joku, tako da nije bilo dvoumljenja da li da igram ili ne. Ova scena na Kozari, pored spomenika, bez ozvučenja i pozadinskog zvuka dala je poseban efekt predstavi - rekla je  glumica Tatjana Binjaš Batoz.

„Joka, kći kozaračka“ rađena je po istoimenoj Zurlovoj knjizi. Predstava je prije pola vijeka igrana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, ali i u potkozarkim školama.

 

 

Marinova ćerka, Karmen Zurl, dozvolila je korišćenje očevih djela i izvođenje monodrame, a kuća koja je izgrađena na Jokinom brdu, nazvanom po Zurlovoj junakinji, biće vraćena u posjed grada. 

- Vrlo smo ponosni na sve umjetnike i sve književnike koji su ovdje dolazili dok je bio otac živ i koji su doprinijeli izgradnji ovog jedinstvenog spomenika. Želimo da ovo mjestu bude rezidencija mladih i mjesto za umjetničke kolonije. Oduševljena sam samom predstavom i načinom na koju ju je dočrala mlada glumica Tatjana - rekla je Karmen Zurl, otkrivši tajnu da joj je žao što je otac u to vrijeme nikad nije doveo na ovo mjesto..

Sa Marinom Zurlom drugovao je, dopisivao se i sarađivao Ranko Preradović, jedan od najvećih živih pjesnika u Republici Srpskoj. 

 

 

- Marino Zurl je bio svojevrsni tribun, čovjek koji je nekom čudnom energijom okupljao ljude oko sebe. Veoma sam ponosan što sam bio Marinov prijatelj. Srce mi je puno radosti, jer će ovo mjesto na Jokinom Brdu ponovo biti mjesto okupljanja umjetnika. Nadam se da ću ovdje predstaviti novu knjigu koju zajedno sa kolegom Milanom Pilipovićem pišem o Marinu Zurlu - rekao je Ranko Preradović.

 

 

Jokino Brdo, nazvano po Joki, junakinji Zurlove knjige, prepozatljivo je po spomeniku „Ranjena ptica“ koji je izrađen 1983. godine od dijelova oružja, granata i gelera, iz Drugog svjetskog rata, sakupljenih na Kozari. Autor spomenika je poznati slovenački skulptor Tone Svetina.

Tako će odlukom  Zurlovih ćerki Suzane Matković i Karmen Zurl kuća njihovog oca izgrađena na Jokinom brdu biti vraćena umjetnicima i mladim antifaštima.

Veliki doprinos afirmaciji djela Marina Zurla dali su i prijedorski stvaraoci profesor Mladenko Sadžak, urednik edicije o Zurlu, Vedrana Radinović, priređivač knjige o Marinu Zurlu, mlada glumica Tatjana Binjaš Batoz i reditelj Dean Batoz.

B. Grgić