Izbori u Srpcu: Načelnik dobio novi mandat, u Skupštini 14 "starih" lica

Već sada je sasvim izvjesno, iako se barata sa preliminarnim i nezvaničnim rezultatima, da će odnos političkih snaga u naredne četiri godine u Srpcu biti gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni ciklus.

Mlađan Dragosavljević, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), dobio je novi četverogodišnji mandat, prikupivši povjerenje  5.273 građana Srpca ili 56,01 odsto, a njegovi protivkandidati Saša Ilić iz Demokratskog narodnog saveza 2.400 glasova ili 25,49 odsto i Nebojša Rakić, kandidat Partije demokratskog progresa (PDP i Srpske demokratske stranke (SDS) 1.741 glas, ili 18,49 odsto.

Tako će Dragoavljević moći da nastavi već započete investicije u Srpcu, a pratiće ga, kako je rekao, stabilna skupštinska većina od čak 16 odbornika.

Opoziciju će činiti, najvjerovatnije, devet odbornika.

“Ostvarili smo odličan rezultat i zahvaljujem svima koji su podržali politiku SNSD-a u ovolikom obimu. Prema preliminarnim rezultatima, imaćemo 12 od ukupno 25 odbornika u budućem skupštinskom sazivu. Izabran je perspektivan tim u kojem ima nekoliko dokazanih odbornika naše partije koji su uspješno obavljali ovu dužnost u proteklom periodu, kao i nekoliko novih lica koji će poboljšati rad zakonodavne vlasti u Srpcu. Među njima će biti troje mladih ljudi i pet žena”, rekao je načelnik Dragosavljević.

ČAK 14 ODBORNIKA IZ PROŠLOG SAZIVA

Sudeći prema političkoj situaciji na nivou Republike Srpske i na lokalu, skupštinsku većinu će činiti sigurnih 16 odbornika. Čak 12 odbornika, isto kao i u prošlom sazivu, dolazi iz redova vladajućeg SNSD, te po dva odbornika iz redova Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i Ujedinjene Srpske (US).

Od dvanaest odbornika Saveza nezavisnih socijaldemokrata sedmoro je "ponavljača", što je jasan znak da su dobro radili. Radojica Vidović, odbornik iz lijevčanskog sela Kukulje, apsolutni je rekorder po broju dobijenih glasova. Za njega je glasao 1.501 birač, što će mu dati snažan vjetar u leđa u realizaciji novih projekata, po čemu se i isticao u svome radu.

Mandati su potvrđeni i Bojani Miholjčić, Dobrili Mikić, Slavici Dabić, Brankici Ivanović, Bojanu Balabanu i Jordanu Kuvalji.

Zanimljivo je da je već sada bivši predsjednik Skupštine opštine Srbac Mirko Stojić, ostao "kratak" za samo 60 glasova i zauzeo je tek petnaesto mjesto na listi kandidata svoje stranke.

Osvježenje je svakako Branko Grahovac, proslavljeni golman iz Srpca, koji je zabilježio vrhunske odbrane i u Ligi šampiona Evrope. Obećava mnogo i mladi Aleksandar Babić, koji je u intervjuu za portal MojSrbac.info isticao da će se najviše boriti za afirmaciju mladih Srpčana.

Kontinuitet će činiti i "stari vuk" Jordan Kuvalja, odbornik koji se u prošlom mandatu izborio za kapitalni projekat, izgradnju društvenog doma u selu Razboj Lijevče.

Kontinuitet je izborio i Miloš Budić iz Ujedinjene Srpske, koji je u prošlom mandatu bio potpredsjednik Skupštine opštine Srbac.

Mandat je obnovio i Saša Šarić, na čijoj će odborničkoj klupi i dalje stajati pločica sa natpisom Narodni demokratski pokret.

OPOZICIJA SE ZAUSTAVILA NA BROJU DEVET

Zanimljivo je da će i u narednom četverogodišnjem mandatu boje Partije demokratskog progresa braniti isti trio - Saša Jovičić, Dušanka Ignjatić i Mićo Malbašić. Pripalo im je 1.132 ili  12,4 odsto glasova od 9.979 ,koliko je glasova zabilježeno na ovim izborima u Srpcu.

Samo 56 glasova manje dobio je srbački SDS, što će biti dovoljno za tri odbornička mjesta. U odborničke klupe će ponovo sjesti Mara Cvijanović Delević, Dragan Lepir i mladi Želimir Urić, koji je sa 522 osvojena glasa prvi na listi svoje stranke.

Ljutu opoziciju će činiti i Demokratski narodni savez (DNS), stranka koja je istupila iz vladajuće koalicije najprije u Srpcu, što je snažno odjeknulo u čitavoj Republici Srpskoj, najavivši nove političke vjetrove.

DNS će biti druga partija po snazi u ovom gradu i imaće četiri odbornička mjesta. Predvodnik ekipe je Danijela Božić Novković.

DEBAKL SOCIJALISTA, NISU OSVOJILI NI 10 GLASOVA

Zanimljivo je da izborni cenzus nije prešla Socijalistička partija, iz čijih je redova svojevremeno bio načelnik Srpca Drago Ćirić. Socijalisti su nakon obrađenih glasova sa 30 glasačkih mjesta od ukupno 31, osvojili samo šest glasova.

Ni Branka Nedić Vidović, kao nezavisna kandidatkinja nije dobila dovoljno glasova i nakon mandata u redovima SDS neće više biti odbornica.

Ovi izbori bili su neuspješni za desetak političkih stranaka i pokreta u Srpcu, čiji rezultati nisu bili dovoljni za prelazak cenzusa, a to su:

  • Demokratski savez – DEMOS sa 91 glasom ili 0.99%,
  • SDA – Stranka demokratske akcije 38 ili 0.42%,
  • Socijalistička partija – SP 6 ili 0.07%,
  • Partija ujedinjenih penzionera 5 ili 0.05%,
  • Radnička partija 4 ili 0.04%,
  • A-SDA Stranka demokratske aktivnosti 3 ili 0.03%,
  • Lijevo krilo 2 ili 0.02%,
  • Demokratska stranka invalida Bosne i Hercegovine 2 ili 0.02%,
  • NS 2 ili 0.02%,
  • Pokret Volimo Srpsku 2 ili 0.02%,
  • KRUG 1 ili 0.01%,
  • Seljačka stranka 1 ili 0.01%,
  • RE-BALANS 1 ili 0.01%,
  • Novo doba 1 ili 0.01% i
  • Prva srpska demokratska stranka Prva SDS bez glasova 0.00%.

Pravo glasa u Srpcu imalo je 17.681 birača upisanih u redovni birački spisak, a na izbore je izašlo 9.979 glasača ili 56.43 odsto. Nevažećih listića bilo je 565, a važećih 9.414.

S obzirom na to da su obrađeni glasovi sa 30 izbornih mjesta, odnosno 96,77 odsto glasova, glasovi sa jednog preostalog mjesta neće donijeti nikakve promjene u političkim odnosima u Srpcu.

To znači da će se lokalna vlast u ovoj opštini brzo formirati i nastaviće se započeti projekti. Među prioritetima su poboljšanje demografske slike, nastavak infrastrukturnih radova i stvaranje još povoljnijeg privrednog ambijenta.

Konkretno, to su rekonstrukcija magistralnog puta i nastavak asfaltiranja lokalnih puteva, sanacija srednjoškolskog centra, izgradnja novog vrtića, rekonstrukcija potisnog cjevovoda i pokrivanje cijele opštine gradskom vodovodnom mrežom.

Dovoljno izazova za novog-starog načelnika i 25 odbornika u Skupštini opštine Srbac.

Boško GRGIĆ