Izabrano idejno rješenje za školu u Adi

Pobjednik za idejno rješenje izgleda buduće škole u naselju Ada je izabran u srijedu, a na konkursu je pobjedila firma "Ruting" i očekuje se da će se sa izgradnjom ovog objekta početi u septembru.

Potvrdio je ovo za "Glas Srpske" načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević i dodao da je predviđeno da se ovaj objekat gradi u tri faze.

- Planirano je da škola ima ukupno 10 učionica i salu za fiskulturu i predviđena je za učenike od prvog do petog razreda. Buduća škola biće izgrađena prekoputa restorana "Stara Ada" i djelovaće kao područna škola u okviru Osnovne škole "Vuk Karadžić", a početak prve faze očekuje se u septembru. Banjaluka će nakon dugo godina dobiti nov, lijep i funkcionalan objekat predviđen za osnovnoškolski uzrast – kazao je Stanarević.

Konkurs je bio zatvorenog tipa, a komisija, koju su činili predstavnici Odjeljenja za komunalne poslove i Odjeljenja za prostorno uređenje izabrala je pobjedničko rješenje.

- U prvoj fazi gradiće se šest učionica, a u drugoj fazi i ostale četiri i fiskulturna sala.  Tačna vrijednost objekta još nije određena, ali je poznato da će dio radova biti finansiran iz donacija privatnih, društveno odgovornih kompanija koje su izrazile želju da pomognu u izgradnji ovog projekta – istakao je Stanarević.

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac kazao je da je inicijativa za osnivanje škole upućena Ministarstvu prosvjete i kulture i da se uskoro očekuje njihova saglasnost.

- Na ovom području, prema procjenama, je oko 200 djece od 1 do 5 razreda koji idu u škole u Vrbanji, Boriku i na Starčevici. Prema našim evidencijama, školsku 2021/22 upisalo bi 57 mališana, a naredne godine isto toliko. Međutim, na tom prostoru je predviđena izgradnja više od 200.000 kvadratnih metara i sigurno je da će se broj mladih bračnih parova i djece povećavati, tako da će taj broj biti sigurno i veći – istakao je Banjac.

Tagovi: