Iz štampe izašla knjiga “Prnjavor i okolina na stranicama Bosanske vile”

Iz štampe je izašla knjiga „Prnjavor i okolina na stranicama Bosanske vile“, autora Darija Topića, profesora istorije iz Prnjavora. Knjiga je nastala kao rezultat dugogodišnjeg autorovog proučavanja ovog lista veoma značajnog za srpski narod u Bosni i Hercegovini krajem XIX i u prve dvije decenije XX vijeka.

List „Bosanska vila“ pokrenuli su u Sarajevu učitelji tamošnje srpske škole Božidar Nikašinović, Stevo Kaluđerčić, Nikola Kašiković i Nikola Šumonja 1885. godine. „Bosanska vila“ izlazila je u periodu od 1885. do 1914. godine prije svega kao književni list, list za zabavu i pouku. Nјegova misija od samog početka, bila je nastojanje da književnim prilozima, objavljivanjem vrijednosti narodnog stvaralaštva, istorijskim člancima, opisivanjem starina i raznim drugim poučnim tekstovima, u mjeri u kojoj je to bilo moguće, probudi kod srpskog naroda interes za knjigu i književnost, te da opet, u mjeri u kojoj je to bilo moguće, ima i prosvjetnu funkciju. List je, ipak, ponekad prelazio granice književnog, kulturnog i prosvjetnog djelovanja, pa je imao i politički angažman, prenosi Prnjavorinfo.

Ukupno 92 članka, odnosno teksta štampana u „Bosanskoj vili“ odnose se na Prnjavor i pružaju podatke o Prnjavoru i njegovoj okolini toga vremena.

Ovo je knjiga o duhu jednog vremena, o rodoljubivim, plemenitim, gospostvenim i uglednim Srbima Prnjavorcima u burnom vremenu austrougarske vladavine, o njihovom patriotizmu, aktivnostima i brizi za otečestvo i srpsku stvar kako u Prnjavoru tako i u Bosni i Hercegovini, knjiga iz koje se mogu dobiti određena saznanja i izvući zaključci o prošlosti Prnjavora, o prosvjetnom, vjerskom, društvenom, kulturnom, zabavnom i uopšte javnom životu u Prnjavoru krajem XIX i u prvoj deceniji XX vijeka. Knjiga koja donosi mnogo podataka o srpskoj crkvi u Prnjavoru, školstvu, književnosti, etnologiji, jubilejima i odlikovanjima, SPKD „Prosvjeta“, o upokojenjima uglednih Prnjavoraca, pretplatnicima lista, svetosavskim zabavama toga vremena, proslavljanjima vjerskih praznika itd.

Recenzenti knjige su dr Borivoje Milošević i dr Boško M. Branković, profesori na Odsjeku za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci. Izdavač knjige je Udruženje istoričara Republike Srpske „Milorad Ekmečić“.