Inckov nametnuti zakon što prije povući iz primjene

Predsjednik PDP-a, Branislav Borenović, nakon sjednice je rekao da što prije treba razriješiti pitanje nametnutog „Inckovog zakona“ i predlaže da se povuče iz primjene sporna Odluka kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kako bi se pokrenula inicijativa da se kroz razgovor i dogovor relevantnih političkih struktura u BiH donese Krivični zakon kroz Ustavom propisanu proceduru u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

- Povlačenje iz primjene sporne Odluke bi podrazumijevalo otpočinjanje unutrašnjih dogovora o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona koji bi bio prihvatljiv za sve parlamentarne političke subjekte, a time bi se mogli steći uslovi da se rad zajedničkih institucija BiH vrati u normalne tokove, istakao je Borenović. 

On je dodao da je neophodno i riješiti pitanje vlasništva nad imovinom kroz parlamentarne procedure poštujući principe iz Sporazuma o implementaciji dogovorenih principa o raspodjeli imovine (tzv. Banjalučki sporazum) iz marta 2012. godine koji su podržani od strane političkih stranaka iz Republike Srpske i FBiH. 

- Na taj način bi bile otklonjene česte i u većini slučajeva kontroverzne apelacije prema Ustavnom sudu BiH koji svojim odlukama utiče i na političke procese i koje mnogi zloupotrebljavaju isključivo za svoj politički interes, kaže Borenović i dodaje: 

- Takođe, neophodno u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojiti Zakon o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavni sud BiH, na način da jednog sudiju bira NSRS, a druga dva Parlament FBiH. Predsjedništvo PDP-a takođe smatra da je neophodno usvojiti Zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi se precizno definisale procedure i nadležnost suda, ističe predsjednik PDP-a. 

Borenović kaže da je Predsjedništvo PDP-a stava da je od krucijalne važnosti, odmah nakon trenutnog rješavanja pitanja nametnutog Zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, hitno usvajanje novog Izbornog zakona. 

- Usvajanje novog Izbornog zakona za cilj ima obezbjeđivanje integriteta i legitimnosti izbornog procesa, što se može postići uvođenjem novih tehnologija, posebno uvođenjem skeniranja izbornih listića, unapređenjem rada biračkih odbora i identifikacije birača, te ukidanjem glasanja putem pošte, kaže Borenović.  

(BN)

Tagovi: