Gubimo utakmicu: Srpska ostala bez 4.654 stanovnika u devet mjeseci

Od januara do septembra ove godine u Republici Srpskoj rođeno je 6.638 beba, a umrlo je 11.292 stanovnika. Srpska je u tom periodu, samo po osnovu negativnog prirodnog priraštaja, ostala bez 4.654 stanovnika. U odnosu na isti period 2018. godine zabilježeno je 118 manje rođenih, a 406 više umrlih.

Ove podatke objavio je danas demograf Aleksandar Čavić podsjećajući da je u prvom kvartalu ove godine Srpska prvi put u istoriji imala više nego duplo umrlih u odnosu na rođene. U prvom kvartalu, podsjeća Čavić, u Srpskoj je umrlo 4.440 stanovnika, a rođeno je svega 2090. beba.

– Da bi stvari bile bolje mora da postoji širok društveni konsenzus oko usvojenih politika iz oblasti demografije. Populaciona politika treba da ima integrisane tri cjeline: jasno određenu pronatalitetnu politiku, politiku prema migracijama i politiku prema starijim licima. To je ono što nam dolazi u budućnosti, a o tome niko ne razmišlja - istakao je Čavić.

Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece „4+“ Jovan Radovanović kaže da godinama ukazuje na negativan prirodni priraštaj koji postaje vodeći problem u Srpskoj. On dodaje da o tome govori 12 godina, ali da malo ko sluša.

- Davali smo mnoge prijedloge, ali ih niko nikada nije razmatrao. Smijali su mi se kada sam govorio šta treba da se radi i tek sada su počeli da rade onako kako smo mi govorili prije više od deceniju - istakao je Radovanović za portal MojaBanjaluka.info

Predsjednik Odbora za pitanja djece, mladih i sporta Narodne skupštine Republike Srpske Davor Šešić smatra da u Srpskoj ne postoje konkretne mjere koje će prirodni priraštaj iz „minusa“ prevesti u „plus“.

- Sve je na nivou političkog skupljanja poena. Brojke su dokaz za to. Na sceni je sve veći odliv reproduktivno sposobnih ljudi, a mladi bračni parovi se ne odlučuju na više od jednog djeteta - istakao je Šešić.

Šešić smatra da fudbalske utakmice i slične humanitarne akcije neće riješiti ovaj problem. Nezadovoljstvo je, smatra on, ogromno.

- Takve akcije su dobre, ali to nije rješenje. One neće donijeti natalitet. Treba nam povećanje standarda, veće plate i mogućnost da parovi lakše dođu do stambenog rješenja. Tada će i natalitet porasti - kazao je Šešić.

Zamjenik predsjednika Centra za demografska istraživanja Aleksandar Majić dodaje da je Srpska sa negativnim demografskim prirodnim procesima suočena od 2002. godine.

- Za posmatranje prirodne kompnonte demografskog kretanja potrebna nam je cijela kalendarska godina, jer je smrtnost stanovništva u zimskim mjesecima znatno veća. Ako pravimo presjek na pola godine ili devet mjeseci, sigurno je da će biti više umrlih nego rođenih.

Treba sačekati kraj godine - kaže Majić.

Sva istraživanja koja su, dodaje on, do sada provedena pokazuju da treba afimirsati populacionu politiku. Najbolji element te politike je, kaže ističe Majić, povećanje dječijeg dodatka i to su, kako kaže, pokazala brojna istraživanja.

Goran Dakić