Francuski studenti oduševljeni Gradiškom i Banjom Lukom

Deset francuskih studenata Međunarodnog razvoja u poljoprivredi iz grada Anžera u okviru višednevne posjete Banjoj Luci, boravilo je u Gradišci.

Studenti su prošli kroz proizvodne i prodajne linije Pčelarskog centra „Košnica“.

Domaćin im je bio Goran Mirjanić, inače profesor pčelarstva na banjolučkom Poljoprivrednom fakultetu.

 

 

- Danas smo francuskim studentima ukazali na mogućnost organizovane proizvodnje, kooperantske saradnje i mogućnost plasmana gotovih pčelinjih proizvoda. Ukazali smo i na dobru stranu realizacije međunarodnih projekata i naših kreativnih ideja. Pčelarstvo je danas veoma profitabilna grana poljoprivrede, a nakon studenata postoji mogućost da nas posjete i investitori iz Evrope -rekao je Mirjanić.

U razgovoru sa francuskim studentima doznali smo da ih zanimaju botanički resursi na području banjolučke regije, način pčelarstva,marketinga i prodaje pčelinjih proizvoda.

Mladi Francuzi ovdje sprovode i istraživanje, koje će im poslužiti za master studije, a tiče se interakcije domaćih i divljih pčela oprašivača, te naši botanički resursi i ekološki uslovi za pčelarenje.

Profesorica  Poljoprivrednog fakulteta iz Banje Luke Vesna Mrdalj rekla je da je današnja posjeta Gradišci, plod saradnje  između banjolučkog i francuskih univerziteta.

 

 

- Ovo je plod potpisanog memoranduma o saradnji, koji između ostalog podrazumijeva i razmijenu studenata i osoblja partnerskih institucija. I studenti i njihov profesor su zadovoljni, ovdje su imali šta i da videi da nauče - rekla je profesorica Mrdalj.

Posjeti pčelarskom centru „Košnica“ u Gradišci prethodilo je razgledanje ogledne poljoprivredne proizvodnje u Aleksandrovcu, a potom su u Gašnici  prisustvovali otvaranju apikomore u domaćinstvu Gašević i posjetili nekoliko reprezentativnih pčelinjaka.

B.Grgić