Folkloraši napravili turneju za pamćenje po gradiškim selima

"Upoznajmo Gradišku" bio je moto cjelodnevnog nedjeljnog izleta kroz gradiška sela članova Centralnog kulturno-umjetničkog društva "Lepa Radić" iz ovoga grada. Šezdeset i pet članova obišlo je deset mjesta upoznavši se sa istorijskim spomenicima, vjerskim objektima, etno-motivima i turističkim ponudama Lijevče polja i Kozare.

Predsjednik društva Davor Simišić kaže da su tokom izleta prešli 250 kilometara prolazeći kroz 35 mjesnih zajednica. Oduševljenje nije izostalo.

U Gornjoj Dolini mladi folkloraši posjetili su katoličku crkvu. O Župi "Dolina" i crkvi izletnike je upoznao župnik Predrag Ivandić. Zanimljiva je bila i posjeta džamiji u Dubravama. Zejnil  Latifović, glavni imam gradiški, upoznao je goste sa istorijatom džamije i vršenjem vjerskih obreda.

- U Romanovcima smo posjetili pravoslavnu crkvu brvnaru posvećenu Svetom Nikoli u kojoj  je sveštenik Savo Rađević 1904. godine tajno vjenčao Petra Kočića i Milku Vukomanović. Obišli smo i nekoliko turističkih bisera, poput laminačkog jezera, etno kompleksa Save Vasiljevića u Rogoljima, poznate ugostitelje Stanišljeviće u Turjaku i imanje Željka Blagojevića u Trešnjicama na Kozari - rekao je Simišić.

Zanimljivo je da su članovi folklornog društva obišli i mjesta vezana za heroinu Lepu Radić, poput seoske škole u Vrbaškoj, koja je nekada nosila njeno ime i spomen-kompleksa u Bistrici u kome se nalazi i Lepina bista. Jedan školski čas posvećen je slavnoj kozaračkoj epopeji kod spomenika „Ranjena ptica“ u Gornjim Podgradcima.

- Odlučili smo se na ovaj lokalni izlet iz više razloga. Zbog pandemije smo uskraćeni na putovanja i  nastupe. Folklorni ansambli uglavnom putuju po zemljama regiona, a svoj kraj malo poznaju. Nakon izleta smo anketirali učesnike. Saznali smo da njih 92 odsto nije nikada bilo na lokacijama koje smo posjetili - rekao je Simišić.

B. Grgić

Tagovi: