Duh Banjaluke u Dubaiju: "Zmijanjski vez" i talenat šesnaestogodišnje Mie mnoge ostavio bez daha

Ljepota i tradicija njegovana na našem prostoru stigla je i do dalekog Dubaija, gdje je na specifičnom izbor ljepote "Internacional kids/teens fashionrunway Dubai 2020", održanom sredinom decembra prošle godine u organizaciji "Vivz fashion school", priliku da zemlju iz koje dolazi predstavi u punom sjaju dobila i Banjalučanka Mia Kostić.

Šestnaestogodišnja Mia učešćem u ovom prestižnom takmičenju, sa svojom majkom Sandom Kozić, ambasadorkom Mira u Svijetu ispred BiH, svjetskoj sceni predstavila je svoj grad i državu i tom prilikom se okitila titulom najprirodnije i najfotogeničnije tinejdžerke u svijetu.

Ova mlada Banjalučanka, pored modelinga aktivno se bavi i sportom, učenica je drugog razreda Gimnazije i dugogodišnji je prvak u plesu. Osvajala je i mnoge zavidne plasmane na takmičenjima u atletici, te sa nepunih 16 godina iza sebe ima preko 30 zlatnih medalja. Veliki je humanista i još od ranog djetinjstva uključena je, kao volonter, u rad raznih humanitarnih organzacija od kojih je i Udruženje žena "Duga" iz Banjaluke.

Uporedo sa "Internacional kids/teens fashionrunway Dubai 2020" održavao se i "Fashion Week Dubai 2020" na kojem su predstavljeni brojni svjetski poznati modni brendovi i kojem su prisustvovali priznati "lovci" na talente, prenosi Banjaluka.net

Upornost, obrazovanje, rad, zalaganje i ljubav prema humanitarnom radu mlade Mie prepoznala je i Marina Đorđević vlasnica marketinške agencije "Face Company" iz Beograda, te ju izabrala da svoju državu predstavi na ovom takmičenju.

Koreografijom "Dajte zemlji da diše", koji je pripremila uz pomoć koreografa Dijane Jajčević iz plesnog kluba "Virus" iz Bihaća, Mia je poslala jasnu poruku svijetu u vezi sa trenutnom epidemiološkom situacijom, otopila mnoga srca i u suzama i bez daha ostavila prisutne.

Nastupom je očarala i Filipinku Chonu Bacoaco, dizajnerku i osnivačicu modne kuće "MM Milano" iz Italije koja je sa svojim timom tragajući za globalnim talentima na različitim poljima kao što su modeliranje, pjevanje, gluma i ples, izabrala Miu da na gala večeri "Fashion Week-a 2020" iznese njenu kreaciju.

"Svoju novu sportsku kolekciju predstavila je i poznata marka "Skechers", a ja sam bila izabrana da je publici predstavim. Nažalost, zbog nedostatka vremena, nisam uspjela ispratiti pojedine modne kuće, ali sam sa svima ostvarila lijepe i uspješne kontakte. Ovom prilikom želim da se zahvalim i našoj poznatoj dizajnerki Svjetlani Ceci Vuković iz Tuzle, koja je dizajnirala dvije haljine, jednu sam nosila u takmičarskom dijelu, a u drugoj svečanoj "gala" haljini, koja je izrađena u saradnji sa ženama iz Humanitanog Udruženja žena "Duga" iz Banjaluke, sam primila nagradu. Ono što je važno naglasiti jeste da je ta, itekako primjetna i prekrasna duga bijela haljina ukrašena ručno vezenim našim tradicionalnim zmijanjskim vezom, koji je predstavio duh i tradiciju zemlje iz koje dolazim", rekla je Mia Kostić za Banjaluka.net.

Priznanje "Specijalni gost večeri" i nezaboravne "arapske noći"

Boravak u Dubaiju, jednoj od najpopularnijih turističkih destinacija, Sanda i Mia opisuju kao nezaboravnu avanturu i odlazak u budućnost.

"Nama je ovo bio prvi odlazak u Dubai, imali smo osjećaj kao da smo stigle u 2050-u godinu. Sve je čisto, slobodno mogu reći da zrak miriše. Svi su ljubazni, susretljivi i pažljivi. Sveobuhvatno mnogo su brižni jedni prema drugima, a isto tako i prema gostima. Sigurnost, edukacija i poštovanje žena, djece su na prvom mjestu. Sloboda kretanja. Nisam imala utisak da smo stranci u tom gradu. Lijepo smo dočekane i uživale smo u svakom trenutku provedenom tamo. Posjetile smo dosta toga specifičnog za Dubai. obišle smo stari grad, zlatnu pijacu, fontane koje "pjevaju" safari u pustinji, doživjele tu prekrasnu "arapsku noć" i još mnogo toga. Jedno zaista divno iskustvo puno prekrasnih sjećanja. Za Miu ovo je bilo sasvim novo iskustvo. Značilo nam je što je imala priliku da predstavi našu Banjaluku, državu, te duh i talenat naših ljudi", rekla nam je Sanda Kozić.

Dodaje da u Dubaiju nisu bile same, te da su od samog početka priprema imale podršku koreografa, dizajnera i žena iz humanitarnog Udruženja žena "Duga", Alme Hodžic Badić, koja je ispred Instituta za majku i dijete bila sudija prvi dan na takmičenju, ali i mnogih drugih koji su im pružili moralnu podršku.

"Ponosne smo što smo imale mogućnost da predstavimo odakle dolazimo. Kod nas mnogo je talentovanih i kvalitetnih osoba i treba ih pokazati svijetu. Mi smo imale priliku i to smo iskoristile. Meni, kao ambasadoru Mira u Svijetu ispred BiH, zajedno sa članovima Kraljevskih porodica UAE Nj.E. Sheikh Sultan Al Qasimi, Nj.E. Dr Sheikha Hind Al Qasimi, te višim savjetnikom svih Kraljevskih porodičnih kancelarija UAE Arshi Ayub Mohamed, uručeno je priznanje "specijalnog gosta večeri". Moje druženje sa prekrasnom mladom damom Arshi Ayub Mohamed nastavilo se i nakon ovog događaja, te smo uz prijatan razgovor, provele jedno predivno poslijepodne", priča Sanda i zaključuje da je učešće u prestižnom i svjetskom događaju za njih od velikog znajača, a ujedno i velika prilika da se promoviše zemlja odakle dolaze.

Kompletan događaj medijski je bio ispraćen "Zorins TV", međunarodnim TV kanalom sa sjedištem u UAE na čelu sa vodećom novinarkom Saniyom Majid.

Tagovi: