Donacijom riješen decenijski problem bolnice u Trebinju

Srpsko-američka medicinska asocijacija donirala je Službi za onkologiju Bolnice Trebinje jednu laminarnu komoru i pet infuzionih pumpi, čija vrijednost je 20.000 dolara.

Udruženje koje prikuplja sredstva američke i kanadske dijaspore, ali i donacije američkih kompanija, odlučilo se da donaciju uputi upravo u Trebinje zahvaljujući načelniku trebinjske Onkologije Mirku Kolaku, koji je, kako je objasnio predstavnik Udruženja Zoran Mladenović, stupio u kontakt sa članovima Asocijacije i iznio im problematiku.

- Doktor Kolak stupio je u kontakt sa predsednikom Asocijacije doktorom Ivanom Aksentijevićem i mi smo se rado odazvali saradnji za koju se nadamo da će se nastaviti, iako je ovo naš prvi projekat u Hercegovini, ali ne i u Republici Srpskoj, jer smo u Prijedoru i Gradišci ranije donirali madrace i medicinsku opremu za bolnice - kazao je Mladenović.

Napominjući da je Asocijacija slične donacije imala i u Srbiji, on dodaje da u Ivanjici doniraju renoviranje Doma zdravlja ulažući oko 300.000 dolara, ali su prethodno uložili jedan dio u nabavku opreme, da bi se potom javili Srbi iz ivanjičkog kraja koji žive na američkom kontinentu i željeli su da učestvuju u daljim donacijama, pa je za cjelokupan projekat sakupljen novac na donatorskoj večeri u Čikagu.

- Imam apel i na sve ljude iz Hercegovine da nam se jave i pomognu da zajedno uradimo nešto dobro za ovaj kraj - dodao je Mladenović.

Mirko Kolak je potvrdio da je putem medija čuo za ovu asocijaciju sa čijim je predstavnicima stupio u kontakt preko Hercegovaca u Americi, a nakon posjete njihovih članova Bolnici Trebinje uslijedila je i konkretna donacija.

- Ovom donacijom riješen je naš decenijski problem u pripremi rastvaranja citostatika, a značajno je poboljšan i naš rad u smislu sigurnosti osoblja koje rastvara te citostatike, ali i u administraciji terapije pacijenata - dodao je dr Kolak.

Direktor Bolnice Trebinje Nedeljko Lambeta je, uz zahvalnost na ovoj donaciji, zahvalio i doktoru Kolaku koji je trenutno jedini onkolog u ovoj ustanovi, ali i doktorici

Ljubici Miljanović, koja je pokrenula Onkološko odjeljenje, napominjući da je na odjeljenju sve više pacijenata, pa je i nedostatak sredstava i aparata za rad evidentan. “Onkološko odjeljenje je u prostorijama Doma zdravlja, jer mi nemamo kapacitete, ali se nadamo ćemo izgradnjom nove bolnice dobiti i novi, savremeno opremljeni prostor za ovo odjeljenje i to je jedan od većih prioriteta”, dodao je Lambeta.

Podsjetivši da rad u skromnim uslovima traje od osnivanja odjeljenja, doktorica Ljubica Miljanović je istakla da je prije tri godine osnovan odbor koji je pokrenuo akciju za izgradnju nove onkologije Bolnice Trebinje, pa je izrazila nadu da će se to i realizovati izgradnjom nove bolnice u Trebinju.

insajder.in

Tagovi: