Dom zdravlja u Tesliću za godinu i po dana do „minusa“ od 600.000 KM

U junu 2018. godine na računu Doma zdravlja „Sveti Sava“ u Tesliću bilo je 1,3 miliona KM. Na kraju prošle godine ova zdravstvena ustanova „uknjižila“ je minus od 600.000 maraka.

V. d. direktora Doma zdravlja u Tesliću Srđan Danilović (SNSD) za IZVOR kaže da su razlozi ovolikog gubitka manji prihodi i veći troškovi u 2019. godini. U 2019. godini Dom zdravlja je, kaže on, imao manje ukupne prihode za 391.282 KM u odnosu na 2018. godinu.

– Manji su bili prihodi od prodaje učinaka, kao i ostali poslovni prihodi. Ostali prihodi bili su manji za 182.938 maraka, jer u 2019. godini nije bilo toliko prihoda po osnovu smanjenja obaveza, ukidanja neiskorišćenih dugoročnih rezervisanja i ostalih nepomenutih prihoda – istakao je Danilović.

Dom zdravlja je, navodi on, prošle godine imao i veće ukupne rashode za 148.371 KM u odnosu na 2018. godinu. Poslovni rashodi bili su veći za 250.946 KM, ostali rashodi bili su veći za 18.077 KM, a rashodi po osnovu ispravki grešaka iz ranijih godina bili su manji za 29.084 KM i za 91.568 KM.

– U odnosu na 2018. godinu ostvarili smo gubitak prije oprezivanja u iznosu od 539.653 KM. Ako na taj iznos dodamo još porez na dobit po osnovu zakupa, dobićemo ukupan gubitak veći za 539.917 KM u odnosu na 2018. godinu – istakao je Danilović.

Za plate, ličnu pootrošnjhu i naknade zaposlenima u 2019. godini isplaćeno je 897.010 KM više nego u 2018. godini. Prošle godine su i „stručne usluge“ plaćene više nego 2018. godine i to za 70.000 KM. Prije dvije godine za investicije i nabavku opreme potrošeno je 225.471 KM, a prošle tek 25.182 KM.

Danilović je na mjesto direktora imenovan u oktobru 2019. godine umjesto Đurađa Trivunovića. Trivunović je na tom mjestu naslijedio Mladena Kovanušića (SDS) koji je u više navrata isticao da je na računu Doma zdravlja u trenutku smjene ostavio milion i po maraka.

– Nisam upoznat sa trenutnom situacijom u Domu zdravlja u Tesliću. U sudskom sporu sam sa Domom zdravlja već dvije godine. Sve tri presude su bile u moju korist, ali nakon svake sam na skupštini odmah smijenjen – istakao je Kovanušić.

Za tri godine, koliko je bio na čelu ove ustanove, izmirio je, kako kaže,sve obaveze prema radnicima, Poreskoj upravi, Fondu zdravstvenog osiguranja i dobavljačima. Ostvario je i dobit od 50.000 maraka.

– U momentu kada sam smijenjen sa direktorske funkcije na računu Doma zdravlja bilo je milion i po maraka. Moj rad je smetao tadašnjem ministru zdravlja Draganu Bogdaniću. Iako je to jedna od rijetkih ustanova u RS koja je poslovala pozitivno, on je godinama ignorisao naše zahtjeve za zapošljavanje neophodnih ljekara – isticao je ranije Kovanušić.

Bogdanić je tada negirao ove optužbe i samo kratko poručio da Kovanušić nije poštovao mišljenje Ministarstva po pitanju davanja dozvola za zapošljavanje.

Predsjednik Kluba SDS-a u Opštini Teslić Milan Kasapović smatra da teslićki Dom zdravlja finansijski tone otkako je nelegalno smijenjen Kovanušić.

– Ekipa koja je došla nakon Kovanušića nije došla da bi uradila nešto bolje, jer nešto bolje i nije moglo da se uradi s obzirom na to da je stanje bilo izuzetno. NA sve sadašnje probleme treba dodati i Kovanušićeve tužbe koje že Dom zdravlja gurnuti u još veću dubiozu – kazao je Kasapović.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Opštini Teslić Mišo Stojanović kaže da treba sačekati sjednicu SO Teslić na kojoj će rukovodstvo Doma zdravlja objasniti ovaj minus.

– Iz izvještaja se vidi da su prihodi smanjeni, a rashodi povećani. Moramo sačekati da rukovodstvo Doma zdravlja objasni zašto je to tako. Na smanjenje prihoda vjerovatno nisu mogli ni uticati – rekao je Stojanović.

 

Tagovi: