Dobra ili suluda ideja: Radnicama dali bedževe za menstruaciju

Radnice robne kuće u Japanu dobile su bedževe koji pokazuju da imaju menstruaciju, ali se ta odluka sada preispituje.

Bedževi na kojima je bio crtani lik poznat kao Mis Ciklus predstavljeni su radnicama u oktobru.

Rukovodstvo je, navodno, imalo namjeru da omogući radnicama koje nose bedž da dobiju dodatnu pomoć ili duže pauze.

- Nikada nije bila namjera da one dijele informacije o menstruaciji sa kupcima - rekla je portparolka robne kuće.

Prodavnica iz lanca robnih kuća "Daimaru" koja se nalazi u Osaki uvela je bedževe u oktobru za 500 zaposlenih u dijelu prodaje ženske garderobe.

Bedževi, koje nisu morale da nose sve žene, već su radnicama ponuđeni na dobrovoljnoj bazi, uvedeni su nakon prijedloga zaposlenih i otvaranja novog odjeljenja u prodavnici.

Bedž je trebalo da najavi otvaranje novog dijela prodavnice koji je posvećen "ženskom blagostanju", a otvoren je 22. novembra. Ipak, na bedžu je maskota Seiri-han (seiri znači menstruacija na japanskom).

Ideja rukovodstva bila je da se "poboljša radno okruženje", rekla je za BBC portparolka kompanije "Daimaru" Joko Higući.

Kada je rukovodstvo prodavnice 21. novembra saopštilo medijima vijest o bedževima, neki su pogrešno prenijeli da je ideja akcije bila da kupci - kao i kolege - znaju da li žena trenutno ima menstruaciju.

Izvršni direktor u kompaniji "Daimaru", koji je želio da ostane anoniman, rekao je lokalnim medijima da je bilo "mnogo pritužbi" javnosti, pri čemu se "neke od njih odnose na uznemiravanje".

Neke radnice nisu vidjele smisao bedževa ili su ih nerado nosile, rekla je Higućijeva.

- Ali drugi komentari su bili pozitivni - dodala je. - Ako vidite da kolegica ima menstruaciju, mogli biste da joj ponudite da ne nosi teške stvari ili da joj predložite da pravi duže pauze, a ta podrška bila bi obostrana.

Higućijeva je dodala da su neki kupci zvali da pruže podršku. "Daimaru" ne ukida politiku bedževa, već je preispituje.

Higućijeva je rekla da će smisliti drugačiji način dijeljenja ovih informacija, bez objavljivanja u javnosti.

Kao i u mnogim zemljama, menstruacija je u Japanu nešto o čemu žene rijetko govore u javnosti, a kamoli s muškarcima. Tema je i dalje tabu.

BBC