Dobojska udruženja poručila nadležnima: Ispunite obećanja ili blokiramo grad

Ukoliko im lokalna vlast ne ispuni data obećanja o subvencionisanju komunalnih usluga, članovi šest udruženja osoba sa invaliditetom zaprijetili su blokadom ulica i dolaskom pred zgradu gradske uprave Doboj.

Razlog njihovog nezadovoljstva je što im gradske vlasti nisu odgovorile na zahtjev podnesen početkom ljeta, odnosno nakon što su "bahato" odbornici Skupštine grada 30. aprila izglasali dozvolu poskupljenja svih komunalnih usluga.

Tom prilikom je, u pravdanju novih cjenovnika i poskupljenja za deset odsto prikupljanja i odvoza komunalnog otpada, vode i grijanja, obećano subvencionisanje ugroženih kategorija stanovništva.

Gradonačelnik Boris Jerinić tvrdio je tada da, i pored izglasanog poskupljenja, Doboj ima najnižu cijenu i vode i grijanja od svih gradova. Obećao je tada i subvencije najugroženijima- penzionerima i socijalno ugroženom stanovništvu.

Smatrajući da su obmanuti, okupljeni u Koordinacioni odbor organizacija osoba sa invaliditetom, zatražili su još prije šest mjeseci da se ispoštuje obećano, a sada su zaprijetili i radikalnim mjerama.

- Tražimo da odmah javna preduzeća sačine odluke o subvencionisanju troškova komunalnih usluga iz svojih nadležnosti, da korisnici subvencija obavezno budu lica zavisna od pomoći i njege drugog lica. Da se zakaže i održi sjednica Skupštine grada na kojoj bi se raspravljalo o odlukama javnih preduzeća o subvencijama - stoji u pismu upućenom gradonačelniku Jeriniću i još aktuelnoj predsjednici Skupštine grada Sanji Vulić.

Invalidi su, ako nadležni ne udovolje traženom, zaprijetili ne samo izlaskom na ulici i blokadom saobraćajnica i dolaskom pred zgradu Gradske uprave, već i drugim, radikalnim mjerama.

- Podnijećemo tužbu Okružnom sudu zbog "ćutanja administracije", obratiti se Ombdusmanu za ljudska prava BiH i međunarodnim organizacijama, pozvaćemo članove da bojkotuju plaćanja komunalnih usluga - kažu iz Koordinacionog odbora.

U kojoj mjeri su gradskoj vlasti ozbiljno shvatili upozorenja invalida, vidi se po tome što su samo dan nakon ponovnog predaje ultimativnog pisma u pisarnici iz Kabineta gradonačelnika predstavnike tih udruženja pozvali na razgovor, koji je zakazan za sutra, u 10 časova.

SPISAK UDRUŽENJA

Na spisku udruženja koja su uputila pismo sa zahtjevima gradskim vlastima su Udruženje paraplegičara, oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida regije Doboj, Udruženje distrofičara Doboj, Udruženje amputiraca Doboj, Udruženje slijepih i slabovidnih lica Doboj, Savez invalida rada Doboj i Udruženje djece sa posebnim potrebama Doboj.

VULIĆEVA U SARAJEVU

Osim gradonačelniku Jeriniću i predsjednici Skupštine grada Vulićevoj, Koordinacioni odbor invalida je pismo upozorenja naslovio i na poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Obrena Petrovića.

U ovom najvišem zakonodavnom tijelu BiH je od juče i Sanja Vulić i neće više biti na dosadašnjoj funkciji u lokalnoj vlasti, jer je na današnjoj sjednici položila poslaničku zakletvu u PD PS BiH. Nakon što je to mjesto "oslobodio" dosadašnji poslanik Vojin Mitrović, izborom za ministra u Savjetu ministara BiH.

Ljubinko ĐURIĆ