Doboj se vratio u komunističke izbore

Mjesni odbori SNSD su u Doboju svojim takmičenjem i dodvoravanjem rukovodstvu Gradskog odbora bacili sjenu na ionako očekivanu uvjerljivu pobjedu tog političkog subjekta na ovim Opštinskim izborima.

Rekordna, izlanost koje bi se mogle postidjeti i vlasti u ondašnjoj zajedničkoj državi, izazvaju podsmjeh u analizama i odjecima netom završenih izbora u BiH. Dugoročno mogu samo naštetiti SNSD, kao i Doboju uopšte, da ga niko više neće shvatati ozbiljno kakad su izbori u pitanju.

Pobjednici taj "istorijski" uspjeh pravdaju predanim radom unazad dvije godine i pripremom za taj 15.novembar, sa više od 7400 ranoranioca na izborni dan, koji su poranili u tri časa ujutro, zauzeli posmatračka mjesta i time, zbog vanredne epidemiolških mjera, onemogućili ulazak na biračka mjesta posmatračima ostalih stranaka.

Međutim, da na nerijtkim mjestima izlaznost bude veća od 90 odsto, stopostotna podrška gradonačelniku, da je sin redsjednika GO takva politička gromada i da je zaslužio da sa pozicije na listi 34 dođe na drugo mjesto, niko ozbiljan nije povjerovao.

Sve to dalo je za pravo strankama opozicije da upute na desetine prigovora GIK i da traže ponavljanje izbora, na kojima ovog 15.novembra objektivno, da je sve bilo u granicama realnog, ne bi imali šanse i morali bi je tražiti na nekim narednim izborima.

"Kolike su razmjere izborne krađe u Doboju pokazuje činjenica da na biračkom mjestu Bukovica Velika A, na kojem glasam sa porodicom, nakon brojanja glasova na sajtu CIK, stranci PDP i meni je upisana nula glasova. Ispada da nisam glasao ni za sebe, a niti moja porodica - navdi jedan od nelogičnost dobojskih izbora kandidat PDP Sefan Gavrić.

Njegova stanačka kolegnca Olivera Nedić tvrdi da posjeduje dokaze koliko je imala glasova na pojedinim biračkim mjestima, a spremni su brojni zahtjevi stranaka i NVO prema GIK i CIK  za uvid u biračke spiskove i otvaranje vreća radi kontrole biračkog materijala.

"Na glasačko mjestu koje broji 343 birača ima 11 koji su umrli, a nisu izbrisani i na kraju dana ispada da je glasalo 340 birača, iako su prebrojani svi koji su taj dan izašli na glasačko mjesto i bilo ih je 140 - tvrdi Rade Danilović, takođe jedan od kandidata na ovim izborima.

Sada već tradicionalna neumjerenost Doboja na izborima izašla je na vidjelo zapravo tek kada su objavljeni preliminarni rezultati izbora, pa je, primjera radi, na biračkom mjestu Glogovica procenat izašlih  izbore 96,26, Božincima 99,12 odsto, a Prnjavor Mali je sa procentom nevjerovatnih 99,65 odsto. Nestvarno zvuči i podatak, koji je dostavljen sa biračkog mjesta Skipovac, da je kandidat SNSD za gradonačelnika Boris Jerinić dobio stopostotnu podršku.                                                        

TAKMIČENJE

Još prije početka kampanje, prema informacijama koje gradska vlast ni SNSD nisuzvanično objelodanili, Mjesnim odborima SNSD je "ljestvica" za obezbjeđenje podrške stranci glasača na terenu određena na 40 odsto od upisanih u birački spisak. To je, računajući na tradicionalnu dobojsku izlaznost značilo da je tražena podrška trebala biti od 70 do 80, ali su Mjesni odbori nadmašili sami sebe.

Takođe, uz obećani određeni broj radnih mjesta u organizacima ai ustanovama čiji je osnivač Grad, obećana je i nagrada od 300 hiljada maraka u njihovoj mjesnoj zajednici za sredine sa manjim brojem birača i pola miliona maraka za veće MZ, koji ostvare procentualno najbolji rezultat.

To će se najvjerovatnije ispostaviti kao pogrešan potez, jer su se izbori i ono što se dešavalo 15.novembra u Doboju pretvorilo u farsu i otišlo u drugu krajnost. To je dalo za pravo opoziciji da negoduju, zbog čega je Doboj postao jedna od glavnih izbornih tema u CIK, OSCE i drugim međunarodnim organizacija i pod lupom cjelokupne javnosti.

Lj. Đurić

Tagovi: