Doboj izdvaja 200.000 KM za održavanje vodotokova

Grad Doboj će u ovoj godini izdvojiti 200.000 KM za održavanje vodotokova i sanaciju i izgradnju vodoprivrednih objekata na području ove lokalne zajednice, rekao je načelnik gradskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Marko Nikolić.

Nikolić je novinarima rekao da je tokom današnje javne rasprave o nacrtu programa održavanja, sanacija i rekonstrukcije vodoprivrednih objekata i vodotokova u 2020. godini taj iznos ocijenjen kao nedovoljan.

"Uvijek može biti izvršen rebalans i uvećana sredstva", izjavio je Nikolić.

Prema planu utroška sredstava navedenog u nacrtu programa, 80.000 KM predviđeno je za čišćenje i uređenje vodotokova, 45.000 KM za sanaciju vodovodnih i kanalizacionih sistema, 40.000 KM za investicionu izgradnju vodovodnih objekata, 20.000 KM za tekuće održavanje izgrađenih vodoprivrednih objekata, a 15.000 KM za izradu investiciono-tehničke dokumentacije.

U nacrtu ovog dokumenta navedeno je da će u tekućoj godini biti rađeno na pripremi za izradu vodoprivredne osnove grada Doboja, čime bi bila obezbijeđena koncepcija rješavanja uređenja bujica, te izradi projektne dokumentacije za uređenje korita rijeka i potoka na području grada.

Odbornik PDP-a u Skupštini grada Slobodan Vasiljević nezadovoljan je što, prema ovom nacrtu, kao i nacrtu o programu održavanja, zaštite, rekonstrukcije i izgradnje lokalnih puteva za 2020. godinu, o prioritetima za raspodjelu sredstava odlučuje gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, a ne odgovarajuća komisija.

Vasiljević je odbio dati izjavu novinarima RTV "BN" i TV "K3", uz komentar da te medijske kuće u prethodnom periodu nisu prenosile njegov rad.

Odbornik SNSD-a Zoran Blagojević ukazao je na nejasnoće određenih odredaba nacrta programa uređenja građevinskog zemljišta za 2020. godinu i upozorio da u Doboju, kao i u Republici Srpskoj, nije definisano uređenje prostora elektrofaze.

"Regulatorna komisija tumači da su distributivna preduzeća u obavezi da vrše uređenja prostora elektrofaze, dok odredbe zakona tumače da je to obaveza lokalne zajednice", naveo je Blagojević.

Blagojević je ukazao da po okončanju radova i puštanjem u rad elektrodistributivnog objekta nastaje problem ko će intervenisati, odnosno ko će ga održavati.

Na današnjoj javnoj raspravi razmatrani su i nacrti programa zajedničke komunalne potrošnje, plana korištenja sredstava ostvarenih od koncesionih naknada, programa mjera i aktivnosti za utvrđivanje stanja i uređenju prostora za 2020-2021. godinu, te programa korištenja sredstava od naknada za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe.

Načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu Anis Husaković rekao je da je za subvencije u ovoj godini predviđeno 120.000 KM.

Husaković je naveo da je u toku izrada registra kako bi se znalo koji će vidovi poljoprivredne proizvodnje biti podržani.