Djeca se žale, uprava tvrdi da je toplo: Kakvo je grijanje u Osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš“?!

Roditelji učenika osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ u banjalučkom naselju Obilićevo tvrde da njihova djeca provode dane u hladnim učionicama, dok s druge strane iz Uprave ove škole poručuju da se objekat vjerovatno nije uspio dovoljno ugrijati, jer se radi o prvim danima nove školske godine.

Majka jednog od učenika tvrdi da ovaj problem traje od početka školske godine, te da je ona, ali i ostali roditelji, u početku mislila da je u školi hladnije zato što je bio raspust.

– Pretpostavljali smo da treba malo duže da se zagriju prostori pošto je zgrada bila zatvorena, jer nije bilo nastave, a i hladno je, ali pitam se koliko treba vremena da se učionice zagriju i da bi grijanje bilo u redu – tvrdi ova Banjalučanka koja nije željela da se njeno ime objavi, a čiji identitet je poznat redakciji.

Smatra da nema smisla da u 21. vijeku dožive da djeca sjede u učionicama u jaknama ili da im se pušta muzika da bi se oni plešući zagrijali.

– Dijete ide u prvi razred. Došla je kući i ispričala da im je učiteljica puštala muzika ili pjevala, te da su oni skakali kako bi se zagrijali – kazala je ona.

Dodala je da je iz komunikacije s drugim roditeljima saznala da nema problema sa isporukom grijanja, te da su došli do saznanja da se „grijanje u školi smanjuje ili gasi“, piše Srpskainfo.

– Pojedini roditelji su zvali direktorku i ona im je rekla da je sve u redu i da je u školi toplo – rekla je ona.

Direktorka ove škole Đorđa Grajić tvrdi da su svi radijatori uključeni i ozračeni i naglasila da bez adekvatnog grijanja u ovoj školi ne bi mogla početi nastava.

– Instalacije su postavljenje 70-ih godina i one jesu starije, ali sa njima nismo imali problema prethodnih dana – kategorična je ona.

Dodala je da je na temparaturu u objektu uticalo to što je bio raspust i škola u tom periodu nije bila zagrijavana na isti način kao kada je nastava.

– Vani je zima i niske temperature. Škola je bila prazna, a sam objekat je velik i sa puno staklenih površina i vjerovatno treba neko vrijeme da se postigne radna temparatura u školi, a nastava je tek nedavno počela. Vjerovatno pojedina djeca trebaju da se naviknu na prelaz iz kućne atmosfere i takvog načina grijanja na školsko grijanje – rekla je ona.

Naglasila je da ima odličnu saradnju sa roditeljima te da oni uvijek mogu da joj se obrate ako smatraju da postoji problem, kao i da uvijek odreaguju na njihove primjedbe.

Tvrdi da niko od zaposlenih u školi nije prijavio da su djeca sjedila u jaknama ili da su skakala kako bi se zagrijala.

– Možda su imali neku nastavnu aktivnost, pa je to bilo organizovano, ali meni takav slučaj saradnici nisu prijavili – istakla je Đorđa Grajić.