Direktor banjolučkog "Agroprometa" optužen za brojne malverzcije

Osnovni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu protiv Anđelka Lovre (71), nekadašnjeg direktora zemljoradničke zadruge "Agropromet" Banja Luka, zbog krivičnog djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju u vezi sa krivičnim djelom oštećenje povjerilaca.

On se tereti da je u period od januara 2014. godine do kraja 2018. godine u Banjoj Luci, kao direktor zemljoradničke zadruge "Agropromet" Banja Luka, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, zaključio ugovore sa 52 pravna i fizička lica o zakupu poslovnih prostora i zemljišta, a koji su vlasništvo zemljoradničke zadruge, a da su pri tome zakupcima izdani računi koji nisu uredno evidentirani ili im uopšte nisu idani računi.

Takođe, u optužnici se navodi da je za 39 pravnih i fizičkih lica “ispostavio račune kojih nema ali koji su evidentirani u knjigu izlaznih faktura”.

Zakupci i povjerioci su na blagajni ZZ "Agropromet" Banja Luka platili svoje obaveza u ukupnom iznosu od preko 700.000 KM, ali novac nije položen na račun zadruge u poslovnoj banci.

Lovre se tereti da je na taj način uskratio plaćanje poreza i doprinosa Poreskoj upravi RS u ukupnom iznosu od 386.413 KM.

U drugoj tački optužnice se tereti da je od maja 2016. do maja 2019. godine, znajući da je zadruga nesposobna za plaćanje svojih obaveza jer joj je Poreska uprava RS blokirala račun, novčana sredstva naplaćena putem blagajne utrošio na plaćanje dospjelih dugova gotovinskim isplatama za 253 povjerioca u ukupnom iznosu od 717.864 5 KM.

- Te povjerioce je stavio u povoljniji položaj u odnosu na povjerioca „Elektrokrajina“ a.d. Banja Luka kojem duguje iznos od 968.753 KM - navodi se u optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

mondo.ba