Diplome iz BiH priznate, ali i dalje problem akreditacije ustanova

Iako su diplome sa visokoškolskih ustanova u BiH uglavnom priznate u zemljama regiona, ali i Evrope, postoje određeni problemi koji se odnose na akreditovanje ustanova i studijskih programa, potvrđuju za "Nezavisne novine" iz Centra za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja BiH.

Pojašnjavaju da se radi o pojedinačnim, ali nezanemarivim problemima, kao i da se u narednom periodu mogu pojaviti dodatne poteškoće.

- Pojedinačni problem se pojavljuje u vezi sa statusom pojedinih ustanova, odnosno zakasnjelim završetkom postupka institucionalne akreditacije. Kao problem u budućnosti može se pojaviti činjenica da BiH još nije u punom kapacitetu započela s akreditacijom studijskih programa - ističu iz Centra.

Jasno je da BiH mora riješiti te probleme ukoliko želi sa međunarodno priznatom diplomom konkurentno učešće na tržištu rada van svojih granica.

Koliko bi to bilo značajno, nedavno se pokazalo i na samitu u Ohridu, gdje je u sklopu inicijative "Otvoreni Balkan" potpisan Sporazum o saradnji u području međusobnog priznavavanja diploma između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Taj sporazum bio bi dobar za BiH, jer bi poslodavcima i radnicima iz BiH pojednostavio pristup tržištu rada regiona, ocjenjuju predstavnici akademske zajednice.

Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu i predsjedavajući Rektorske konferencije BiH, za "Nezavisne novine" kaže da želi vjerovati da ova inicijativa ima isključivo ekonomsku korist za zemlje regiona, kako bi se one i na taj način približile cilju, koji se zove EU.

- Želio bih da se ne dogodi da se kroz taj projekat pokušaju zapakovati i ostvarivati veliki državni interesi koji su na ovim prostorima u proteklim godinama bili vidljivi. Generalno sam za svako povezivanje - ističe Škrijelj.

Iako je BiH na ovom samitu učestvovala kao posmatrač, Škrijelj pojašnjava da domaći univerziteti već nekoliko godina učestvuju u Rektorskom forumu zemalja jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana, koji im omogućava međusobno priznavanje diploma, kao i razmjenu studenata i profesora.

- Diplome naših javnih univerziteta se poprilično ozbiljno tretiraju i priznaju u svim tim zemljama i mi zasad nemamo nekih velikih problema. A i šire u EU, diplome sa naših javnih univerziteta su u značajnoj mjeri prepoznate i te diplome se bez većih problema tamo na tržištu rada prepoznaju, a naši kandidati se tamo zapošljavaju - naglašava Škrijelj.

Da bi pristupanje inicijativi "Otvoreni Balkan" bilo značajno, saglasni su i u Agenciji za visoko obrazovanje RS.

Ali, ukoliko dođe do toga, smatraju da bi trebalo definisati koji poslodavci ili radnici iz inostranstva mogu ući na tržište rada u Srpskoj i BiH.

- Uzimajući u obzir hiperprodukciju visokoškolskih ustanova u regionu, mišljenja smo da bi trebalo voditi računa da pristup tržištu rada Republike Srpske i BiH imaju samo nosioci kvalifikacija s akreditovanih visokoškolskih ustanova - navode za "Nezavisne" iz Agencije.

Iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske kažu da se u slučaju sumnje u kvalitet diploma, ostavi mogućnost provjere stečenog obrazovanja u skladu sa direktivama i propisima EU, prvenstveno ako su u pitanju diplome iz oblasti medicine i zdravstva.

 

nezavisne.com

Tagovi: