Devet mačjih života banjolučke umjetnice Nine Dakić

Nina Dakić u svojoj umjetničkoj radionici "Kotka" stvara neobična i izuzetna umjetnička djela.

Ne može svako da postane umjetnik, ali umjetnik može doći sa najneočekivanijeg mjesta zemljinih šara. Kada se tome doda i moć umjetnika da ono što stvara upravo stvori po vašoj želji, na osnovu vaših fotografija ili sjećanja, u bojama koje mirišu vašim snovima, onda je jasno da je "Kotka" umjetnička radionica koja stvara umjetnička djela.

Priroda je neiscrpan izvor inspiracije, ali i svojevrstan vid terapije, odmora i sučeljavanja sa samim sobom, priča mlada Banjolučanka Nina Dakić. 

- Nakit sam počela da izrađujem prije deset godina u toku studija. Ništa što je bilo ponuđeno na tržištu nije mi u potpunosti odgovaralo, pa sam odlučila da pokušam sama nešto napraviti, a motiv koji se zadržao do danas jeste priroda - priča Dakićeva. 

Savremena umjetnička scena predstavlja pravi izazov u Banjoj Luci. 

- Teško je ako gledamo sa finansijske strane, jer svijest o umjetničkom djelu još nije na nivou na kojem bi trebala da bude. Kultura je još na zavidno niskom nivou, iako pomaka ka boljem ima - kaže Nina.

Scena je, dodaje ona, podijeljena na dva dijela - na lakši i na teži, a mjesta za ego nema. 

- Dio koji nije težak je taj gdje se povezujem sa drugim umjetnicima na jedan veoma kvalitetan, sadržajan način, kroz druženje, radionice, razmjenu iskustava i znanja, podržavamo jedni druge i mislim da smo najveći oslonac zapravo jedni drugima. Tu ne bi trebalo biti mjesta za ego, svako od nas je svojevrsna ličnost sama - kaže Dakićeva. 

Komadi nakita napravljeni od gline i linoleuma, a oslikani akrilom nastaju iz unutrašnjosti duše. 

- To je dio nas samih i predstavlja onaj unutrašnji dio, naše misli i osjećanja predočena na taj jedan komad nakita, pa tako ostavljamo jedan lični pečat u životima onih koji nose to što smo stvorili - rekla je Dakićeva. 

Ističe da svaki komad koji se stvara jeste i svojevrsna prepreka. 

- Zavisi šta stvarate i šta želite time da poručite. I da li volite to što radite. Naravno da ima tehničkih dijelova koji su zahtjevniji, ali su to prepreke koje se prevaziđu veoma brzo ako je u glavi sve složeno kako treba. U tom slučaju proces nije komplikovan ni težak. Umori malo, ali ima svoje benefite i taj umor - istakla je Dakićeva. 

"Kotka" je nastala kao početak novog perioda u životu. 

- Riječ "kotka" sam čula sasvim slučajno, od drugara, i odmah mi se urezala u pamćenje. Dugo mi je bila u glavi, motala se, a krajem prošle godine odlučila sam da promijenim ime brenda i cjelokupan vizual i odluka po pitanju imena je zapravo veoma lako pala na upravo ovaj naziv. Kotka je mačka, a s obzirom na to da sam mijenjala sve, osjećala sam kao da počinjem sve ispočetka, novi život takoreći, jedan od onih devet mačijih - ispričala je Dakićeva. 

Mala radionica Pop Art Market nastala je prije deset godina, u sklopu Fusion design weeka, gdje se okupila grupa dizajnera, umjetnika, kreativaca i predstavila se banjolučkoj sceni. 

- Ono što mi sada radimo jeste proširivanje te scene, širenje svijesti o kulturno-umjetničkoj sceni Banjaluke, te pružanje šanse svim dizajnerima, umjetnicima i kreativcima da se predstave publici. Ono što PAM u suštini jeste, to je brend našeg grada i to brend koji zaista dugo traje - rekla je Dakićeva. 

J. Jelić