Dabrovi sijeku, Sava nanosi, Željko izviđa, a Dušan dočekuje 

Kada se okiša i kada Sava počne naglo da raste, Željko Stojnić Želja i Dušan Grčić su na oprezu. Baza im je brodić „Želja“, kilometar nizvodno od savskog mosta u Gradišci. 

 

 


Tu kuju planove za hvatanje drveta kojeg nanosi voda, razrađuju strategiju, provjeravaju alat i podižu samopouzdanje. Obično čašicom šljivovice ili kuvanim vinom ako je živa pri dnu termometra. Posao su podijelili po spretnosti. Želja ima dvogled i odličan vid i uoči drvo već kod objekta sušare.


- Na brodiću slušamo vijesti i meteorološki izvještaj, na internetu provjeravamo kakvo je stanje Save uzvodno i njenih pritoka. Djelujemo brzo, jer Sava je brza kad joj je vodostaj visok. Ako samo malo zakasnimo, onda prepuštamo drvo kolegama u Bok Jankovcu i Mačkovcu - obrazlaže Željko.
Dušan Grčić je u Gradišku došao iz Knina. Sa kamena u ravnicu. Zamijenio je rijeke. Na Krki je pecao ribu, a sada svoje znanje i iskustvo primjenjuje na Savi.


- Od malena sam na rijeci. Ovih dana dočekujemo i siječemo trupce na vodi. Opasan je posao i oprez je na prvom mjestu. Ako dvojica rade „muški“ i ako je Sava nadošla, za dan se može sakupiti i do stotinu metara drveta. Želja izviđa dvogledom i javlja mi, ja se onda otisnem čamcem i čekam drvo. Vežem ga i privlačim obali. I dabrovi nam pomažu. Velike su količine drveta koje su pale u vodu zbog dabrovih zuba - objašnjava Dušan Grčić.

 

 


Na ovaj način Željko i Dušan u značajnoj mjeri popravljaju kućni budžet. Drva isjeku i slože ih na suvo, obično pored potpornog zida, a potom ga odvoze kućama. Najviše je vrbovine, potom topolovog drveta i jošike, mada se uhvati i po koji jasen, javor, bagrem ili jasika.


Spisak repromaterijala koje koriste ova dva snalažljiva i vrijedna čovjeka nije mali.
- Najviše nam treba kvalitetnih konopaca kojima vežemo trupce uz obalu, pa ih kasnije siječemo u meterice kada je manje drveta za hvatanje. Treba nam benzin i ulje i za čamce i za motorke, zatim lanci i turpije za motorke, dobre sajle, baterije i to je to - nabraja Dušan.

 

 


- Zaboravio si rakiju i vino - dodaje Željko Stojnić, čovjek koji više vremena provede na Savi nego u stanu. Kada ne lovi drva, lovi ribu i hrani divlje patke koje su se odomaćile oko njegovog brodića.
Sava je danas počela stagnirati, pa ovaj vrijedni dvojac očekuje da će do kraja sedmice riješiti i ovu „vodenu pošiljku“ ogrevnog drveta. Zadovoljno trljaju ruke, jer će preostati i za prodaju.


B. Grgić