„Čvorovići“ urušavaju LU Prnjavor: Jednoglasnim isključenjima i smjenama do „zelenog svijetla“ za lov (FOTO)

Došli su na vanrednu skupštinu prnjavorskog Lovačkog udruženja „Borik“ svi oni kojima je istinski stalo do lova, lovišta i normalnog funkcionisanja udruženja, a ne povlačenja po sudnicama i lova u mutnom. Svih 30 delegata od ukupno njih 45, koji predstavljaju dvotrećinsku većinu, donijeli su odluke-jednodušno. Između ostalih i o smjeni starog i izboru novog predsjednika udruženja.

Te odluke su, kako za portal MojPrnjavor.info tvrdi predsjednik skupštine Vladimir Usorac, između ostalog, preduslov da resorno ministarstvo skine zabranu lova za više od 1.000 ovdašnjih lovaca u vlastitom lovištu.

Osim skidanja embarga na lov od početka ove godine, povod za posebnu sjednicu bili su i sudska blokada udruženja zbog navodnih nejasnoća zvaničnog predstavljanja udruženja, zloupotrebe pečata, smjene i isključenja „grešnika“.

Ko tužaka udruženje i kolege?

Na tapetu se našlo i prilično šokantno i nesvakidašnje prisustvo, tačnije nadzor policijskih inspektora na skupštinskim zasijedanjima  udruženja.

Tim povodom u „Boriku“ su odlučni da raskrste sa svojevrsnim „Čvorovićima“ u svojim redovima, koji, poput čuvenog filmskog junaka u „Balkanskom špijunu“, javno i potajno tužakaju udruženje i kolege.  Prijave pljušte na sve strane dok se prazne kasa udruženja i džepovi lovaca, a advokati zadovoljno trljaju ruke.

Očito je da su ovdašnji međulovački odnosi do te mjere zatrovani da jedni drugima, kako se čulo, ne samo da više ne idu na krsnu slavu nego uopšte više i ne razgovaraju.

- Jednoglasno smo potvrdili ranije odluke o smjeni sada već bivšeg predsjednika Nenada Prosena i izboru novog predsjednika, tačnije upravnog odbora Slaviše Ljubojevića. Kakav je to predsjednik koji ne plaća članarinu? I nismo samo zbog toga smijenili Prosena. Odnio je kući pečate odmah nakon smjene. Još sagledavamo razmjere njihove zloupotrebe i štete. Znamo da nam je umnogome blokirao rad udruženja, ljagajući nas sudu, neosnovano nas optužujući da je neregularno smijenjen. Zbog svega toga, kao i njegovog nepoštivanja ranijih skupštinskih odluka, protiv bivšeg predsjednika Prosena, kako su jednoglasno odlučili delegati, podnosimo i krivičnu prijavu - kazao je za MojPrnjavor.info predsjednik skupštine LU „Borik“ Vladimir Usorac.

On dodaje da će sve dvotrećinskom većinom donesene odluke dostaviti i nadležnom sudu i na tu verifikaciju, kako bi LU pravovremeno donijelo godišnji plan i od ministarstva dobilo zeleno svijetlo za početak ovgodišnje lovne sezone od 1. aprila.

"Udbaši" na skupštini udruženja

Odluke će osim sudu, Lovačkom savezu RS, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, biti dostavljene i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

- Odlukom skupštine naša delegacija će tražiti prijem kod ministra Lukača da rasvijetlimo okolnosti pod kojima je i ko, zaobišavši Policijsku stanicu Prnjavor, drsko zloupotrijebio Policijsku upravu Banjaluku i na skupšine našeg udruženja šalje policijske inspektore? Ko to od Srpske pokušava da pravi policijsku državu pa na skupštine uduženja građana, bez ikakvog valjanog osnova, šalje „agente“ - dijeli ogorčenje Usorac ogromne većine prnjavorskih lovaca.

Još na prethodnoj skupštini, kako u šali i zbilji kažu zgranuti lovci, pojavila su se dvojica banjalučkih „udbaša“. Tadašnji predsjednik lovačke skupštine Slaviša Malinić, da ironija bude veća, inače profesionalni policajac u PS Prnjavor, posebnim priznanjem lovačkog udruženja nagrađen u znak zahvalnosti za suzbijanje krivolova, lijepo se pozdravio i ispričao sa njima. Tek kasnije je saznao da su između ostalog došli i zbog njega?!

- Naš „Ilija, ili Đuro Čvorović“ potajno su prijavili „tamo gdje treba“ da predsjednik skupštine Malinić, koji inače važi za izuzetnog profesionalca, policajca i lovca, ne samo da predsjedava u službenoj, milicionerskoj, uniformi, nego čak naoružan službenim pištoljem zvecka i lisicama - ispričali su nam naši sagovornici.

Policajac-lovac Malinić nam je potvrdio da je tek kasnije saznao po kojoj prijavi i kom zadatku su inspektori dolazili na skupštinu kao i da je zgrožen, kako je rekao, lažnom prijavom u kom izdanju je predsjedavao lovačkom skupštinom, o čemu javno svjedoče svi prisutni lovci.

Malinić se u međeuvremenu dobrovoljno povukao sa pozicije čelnog čovjeka skupštine, kako je obrazložio, zbog prezauzetosti, a čije je kormilo, voljom delegata, preuzeo Vladimir Usorac.

Policija češlja lovačke zapisnike

Reporter našeg portala se uvjerio da su radu i na poslijednjem skupštinskom zasijedanju prisustvovali policijski inspektori, a saznajemo da je policija zatražila i zapisnike sa poslijednje tri sjednice skupštine LU.

Naši sagovornici kažu da je neosporno da su na filmskom platnu „braća Čvorović“ bili paranoici, ali lojalni i čestiti ljudi. Međutim, problem je da „njihovi Čvorovići“,  uistinu svakojakim tužbama progone nedužne ljude i sapliću rad udruženja. Dileme nema, kažu, da su „Čvorovića“ prsti upleteni i u čuveni slučaju „jastreb“, o čemu smo pisali, nakon čega je po anonimnoj prijavi kasa LU olakšana za 10.000 KM.

Usorac kaže da će uskoro objelodaniti ko to pokušava da za nos vuče i udruženje i policiju. A, kada je riječ o nosu, neki su, zbog raznih prestupa, jednoglasnom skupštinskom odlukom već dobili po istom, u smislu isključenja iz udruženja. Ipak, Usorac poziva na jedinstvo.

- Pozivamo i ostale sekcije da se sa svojim delegatima uključe u zvanične organe udruženja, kako bi jedinstvenom snagom sa više od 1.000 lovaca i lovištem od oko 55.600 hektara, ponovo stali na noge jednog od najbrojnijih i najjačih udruženja u Republici Srpskoj - apeluje Usorac.

 Ninko ĐURIĆ