Čudni znakovi pored puta: Brže iz Karanovca nego iz Banje Luke

Da se iz Karanovca u Banju Luku brže stiže nego iz grada u ovo naselje potvrđuju saobraćajni znakovi uz magistralni put na kojima je, u suprotnim smjerovima, različito ograničenje brzine.

O čemu je zapravo riječ pojasnio je za portal mojabanjaluka.info mještanin Karanovca Nenad T. koji je kazao da je saobraćajna signalizacija na tom putu u najmanju ruku čudna i zbunjujuća. On kaže, a ekipa portala mojabanjaluka.info i sama se uvjerila, da je prema Karanovcu ograničenje brzine 60 kilometara na čas, dok je na istoj dionici, ali u suprotnom smjeru, ograničenje 80.

- Kada idete iz pravca Karanovca prema gradu, poslije mosta, postavljen je znak ograničenja brzine na 80 km/h i do raskrsnice za Manjaču, na takozvanoj Nuli, nema više znakova ograničenja iako se prolazi kroz naseljeni dio Srpskih Toplica. Pošto nema znaka ograničenja, a ni table naselja, vozače su zbunjeni i ne znaju da li je ograničenje i dalje 80 s obzirom da je riječ o magistralnom putu ili je manje - rekao je Nenad T. za mojabanjaluka.info.

Kako ističe, u suprotnom smjeru situacija je još čudnija, jer od novog mosta u Srpskim Toplicama ograničenje je 40 kilometara na čas i važi do skretanja za Manjaču iako veći dio tog magistralnog puta ne prolazi kroz naseljeno mjesto.

- Nakon te raskrsnice nailazite na znak ograničenja brzine na 60 kilometara na čas koji važi do Karanovca - pojašnjava naš sagovornik.

Slikovito objašnjavajući nelogičnost situacije on je kazao da ukoliko dva automobila krenu iz Banje Luke i Karanovca u isto vrijeme ovim magistralnim putem, onaj koji je krenuo iz grada će na cilj stići poslije vozača koji je krenuo iz Karanovca.

- Naravno ne treba jurcati i treba paziti na druge u saobraćaju, ali ne treba ni gušiti saobraćaj i držati različita pravila na istom putu, jer prema mom skromnom mišljenju za to nema posebnog razloga - rekao je Nenad T.

Sličnog stava je i instruktor vožnje u jednoj banjolučkoj auto školi Miloš Vještica koji kaže da je i ranije bilo problema na toj dionici kada je riječ o saobraćajnoj signalizaciji.

-  To različito ograničenje brzine zaista nije logično. Trebalo bi da se uskladi, jer nema razloga da bude toliko velika razlika brzine na istom putu. Smatram da nije potrebno da ističem koliko je to opasno, naročito za vozače koji svakodnevno prolaze tom dionicom - rekao je Vještica.

I v.d. zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović smatra da na putevima Srpske postoji popriličan broj slučajeva neusaglašene saobraćajne signalizacije, što bi mogao da bude slučaj i na ovoj dionici puta.

- Rijetki su slučajevi kada postoje opravdani razlozi da iz jednog smjera važi jedna brzina, a iz drugog drugačija. Neophodno je da se utvrdi o čemu se radi. Ukoliko je riječ o greški da se ispravi, a ako je opravdano različito ograničenje da se pojasni zašto - rekao je Radović za mojabanjaluka.info.

Prema njegovom mišljenju, različito ograničenje brzine na tom putu ne bi trebalo negativno da utiče na bezbjednost učesnika u saobraćaju ukoliko se svi pridržavaju propisanih pravila, ali ističe da je realnost drugačija. Kako pojašnjava, mnogi će ubrzati jer nema oštrih krivina. Ako vozaču nije logično ograničenje, dodaje on, onda imamo češće situacije i da ga prekorači.

Portparolka Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske" u čijoj nadležnosti su magistralni putevi  Natalija Kostrešević kazala je portalu mojabanjaluka.info da će provjeriti o čemu je riječ.

- Naše ekipe će u narendim danima izaći na teren kako bi utvrdili tačno stanje saobraćajnih znakova na toj dionici - kazala je Kostreševićeva.

Ona je dodala da će nakon toga biti utvrđeno zašto postoji razlika u znakovima na koje smo im ukazali.

J. Stanić