Članovi „Pravde za Davida“ oslobođeni odgovornosti FOTO

Osnovni sud u Banjoj Luci donio je prije nekoliko dana rješenje kojim je oslobodio odgovornosti članove neformalne grupe „Pravda za Davida“ Pavla Kneževića, Bojanu Gajanović i Anju Grubačić odgovornosti za organizovanje mirnog okupljanja 30. decembra 2018. godine.

Knežević je, navodi se u rješenju, 27. decembra banjalučkoj Policijskoj upravi dostavio prijavu za održavanje mirnog okupljanja „Podrška Pravdi za Davida“ na Trgu Krajine. Rukovodilac okupljanja bila je Bojana Gajanović.

Mirno okupljanje koje je 30. decembra počelo na Trgu Krajine u 18 časova nastavljeno je protestnom šetnjom. Građani su se oko 21 sat okupili na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti RS gdje je trebao da se održi koncert Harisa Džinovića u okviru manifestacije „Banjalučka zima“. Koncert je otkazan, a Grad Banja Luke je kasnije tužio članove grupe „Pravda za Davida“ zbog, kako su naveli, velike materijalne štete.

Nekoliko desetina građana zatim se vratilo na Trg Krajine, a ubrzo su na ovo mjesto stigle jake policijske snage. Pripadnici Jedinice za podršku su u više navrata upozorili okupljene da je njihov skup bio odobren do 20 sati, te ih pozvali da se raziđu ili će protiv njih biti „upotrijebljena zakonska sredstva“.

Davor Dragičević, otac ubijenog mladića Davida Dragičevića, i nekoliko članova grupe „Pravda za Davida“ potom su se vratili na Trg Krajine noseći u rukama bijele ruže odbijajući da postupe po policijskom naređenju. Jedinica za podršku je nakon toga krenula u juriš kada je nekoliko osoba uhapšeno i kada je nestao i sam Davor Dragičević.

Grad Banja Luka tražio je 178.445 KM odštete zbog onemogućavanja proslave Nove godine. Tuženi su Pavle Knežević, Bojana Gajanović i Anja Grubačić koji su i podnijeli zahtjev za održavanje tadašnjeg skupa za koji gradske vlasti tvrde da je uzrokovao milionsku štetu, jer je organizovan neposredno pred proslavu Nove godine zbog čega su manifestacije otkazane.

„Smatramo da mi, kao mlade osobe, imamo unutrašenje porive da se borimo za vrijednosti u koje vjerujemo i pravdu koja pripada svakom čovjeku. Zbog tog razloga smatramo da je potpuno normalno da se u ovim godinama odlučimo na korak da prijavimo neki javni skup, pogotovo ako je u pitanju slučaj ubistva mladog čovjeka koji je živio u ovom gradu“, naveli su tada organizatori.

G. Dakić

Tagovi: