Čelinac: Sveti Dimitrije protiv bagera

Željko Dubravac iz DNS izgubio je izbore za načelnika opštine Čelinac od Vlade Gligorića (SNSD) sa 671 glasom razlike. Istovremeno, DNS kao stranka je prošao mnogo gore jer su, nakon prebrojanih svih glasova na proteklim lokalnim izborima, tek četvrta politička snaga u opštini. Iza SNSD, SDS i SP.

Piše: Slobodan Popadić, novinar unutrašnje politike

Rezultati izbora u Čelincu zanimlji su najmanje iz dva razloga. Prvo, to je bila jedna od prvih opština u kojoj je DNS okrenuo leđa tradicionalnom partneru SNSD, te dobio podršku SDS i PDP. Drugo, analiza poruka dva kandidata za načelnike i njihovih partija u Čelincu otkriva potpuno drugačiju komunikacionu i predizbornu strategiju. Dovoljno je da pregledate objave na Fejsbuk stranicama oba tabora u proteklih mjesec dana ili duže pa ćete vidjeti o čemu pričamo, a broj glasova najbolje govori o tome ko je od njih bio u pravu.

Dubravac i ostali kandidati za odbornike kampanju su uglavnom temeljili na kritikama dotadašnjeg rada opštinske vlasti, snimajući se ili fotografišući kraj neriješenih infrastrukturnih problema. U toj kritici često su bili nedosljedni. Kako u potezima – jer je DNS nekada bio dio te iste vlasti, tako i u predizbornim porukama.

  • Ako se budemo do te mjere ponizili i samoponištili da pred njima klečimo kako bismo od „naših para“ dobili 100 metara asfalta ili koju rasvjetnu sijalicu, ako budemo molili za neku crkavicu da nas, kako se to u narodu kaže, malo „pomognu“, onda nama pomoći nema!, objavljeno je na Fejsbuk profilu DNS Čelinac 9. novembra.

A onda već 11. novembra, Dubravac u poruci glasačima takođe obećava asfalt.

  • Imamo plan da asfaltiramo ovu dionicu, povežemo Čelinac i Miloševo i riješimo pitanje alternativnog putnog pravca iz Čelinca, naveo je Dubravac u video poruci.

Dakle, već u kampanji su pali na ispitu dosljednosti, pa se s pravom možemo pitati kako bi tek bilo da su došli na vlast?

Međutim, možda najzanimljivija predizborna poruka DNS stigla je na dan stranačke krsne slave Mitrovdana.

U svome javnom obraćanju, naš predsjednik i kandidat za načelnika opštine je iznad svega istakao nepovredivost lične i građanske slobode i pozvao građane da na izbore izađu bez straha i glasaju čuvajući svoju čast i dostojanstvo. Baš tako je i naš zaštitnik, Sveti Dimitrije Solunski, odbio naređenje da goni i istrebljuje hrišćane, dostojanstveno stao pred cara Maksimijana i slobodno ispovijedio da vjeruje u Gospoda Isusa Hrista. Pa neka nas Sv. Dimitrije zaštiti i osnaži svojim molitvama, glasila je poruka građanima.

Poštovanje za slavu, pobožnost i lični osjećaj svakog čovjeka, ali uvlačenje imena i djela svetitelja u blato predizborne kampanje djelovalo je očigledno štetno za DNS jer se iz takvog poteza može pročitati nekoliko poruka, od kojih je većina bila nespojiva sa pričom o snazi i nepobjedivosti stranke.

Porediti „hrabro“ ponašanje građane sa činom Svetog Dimitija je neozbiljno. Drugo, svetitelj se u našem narodu poziva u pomoć uglavnom onda kada je teško, kada nastupi neka muka, kada nema izlaza, a takvu slika nije se smjela poslati o DNS u Čelincu. I treće, šta je sa glasačima koji su ateisti ili pripadnici neke druge religije?

Primjer iz drugog političkog tabora otkriva kako se mnogo suptilnije i korisnije poslužiti crkvenim događajima u političke svrhe. SNSD Čelinac je na svojoj Fejsbuk stranici objavio video na kome se vidi kako u Podgorici aplaudiraju na pomen imena njihovog predsjednika koji je prisustvovao sahrani mitropolita Amfilohija. Dakle, podsvjesno su poslate tri poruke – Dodika ne cijene samo u RS nego i Srbi u Crnoj Gori. Dodik je taj dan bio u Podgorici, za razliku od nekih drugih predsjednika, bez obzira što je potreban na terenu u kampanji. I ključna poruka – Dodik je još jednom pokazao liderstvo, a mi smo njegovi!

Osim ovoga, SNSD je u Čelincu koristio i prastari metod privlačenja glasača metrima sfalta, strujnih vodova, planom regulacije riječnog korita i fotografisanjem sa političkim vrhom Republike Srpske.

Jedno od obećanja sa primjesama zloupotrebe službenog položaja u stranačke svrhe bilo je ono o rekonstrukciji elektromreže u Branešcima i Lađevcima. Jer, Vlado Gligorić nije tada bio samo kandidat SNSD za načelnika opštine, nego je i rukovodilac „Elektrodistribucije“ Čelinac.

Dakle, ako građani glasaju za njega, obećao im je da će da uradi ono što je već trebalo da uradi kao direktor.

Međutim, takva praska nije ništa novo u kampanji, i u kombinaciji sa Gligorićevom mladošću i ostalim faktorima, donijela mu je pobjedu na izborima.

Pozivanje na Svetog Dimitrija očigledno nije imalo šanse pred bagerima i drugim građevinskim mašinama koje je SNSD mobilizovao i tokom kampanje.

Tagovi: