Brojni sadržaji povodom Dana i krsne slave opštine Srbac

U Srpcu je danas održana prva sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje krsne slave i Dana opštine 14. oktobra, kojom je predsjedavao načelnik Mlađan Dragosavljević.

Svečanosti povodom Dana i krsne slave opštine Srbac, Pokrova Presvete Bogorodice, biće obilježene od 12. do 14. Oktobra uz brojne novine i uz primjenu epidemioloških mjera koje trenutno budu na snazi, odlučio je danas Organizacioni odbor, a nosioci svih aktivnosti će biti Opština Srbac i Pravoslavna crkvena opština Srbac.

Manifestacija će biti organizovana po uzoru na svečanosti koje su bile uspješne i izuzetno dobro posjećene ranijih godina prije pandemije virusa korona gdje je više stotina građana srbačke opštine učestvovalo u svečanoj litiji i drugim ceremonijama, izjavio je za Radio-Srbac načelnik Mlađan Dragosavljević i dodao da očekuju goste i predstavnike iz naše bratske opštine LJubovija iz Srbije, iz Bačke Palanke,ali i goste iz bratske opštine Novogrođec iz Poljske kao i mnogobrojne naše građane koji žive i rade van Srpca.

“Od danas počinjemo sa pripremama za obilježavanje jednog veoma značajnog datuma za našu lokalnu zajednicu, krsne slave i Dana opštine.Nadamo se da će nam to epidemiološka situacija dozvoliti,a u suštini zauzet je stav da dosadašnje obilježavanje proširimo sa određenim novim sadržajima o kojima ćemo se još dogovarati narednih dana i o čemu ćemo blagovremeno informisaati našu javnost” rekao je načelnik i dodao da obilježavanje krsne slave i Dana opštine Srbac počinje u utorak, 12. oktobra, u 11 časova na Centralnom spomen-obilježju u Srpcu služenjem parastosa u znak sjećanja na poginule borce u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U srijedu, 13. oktobra, u Domu kulture biće održana izložba likovnih radova sa ovogodišnje bardačke kolonije a potom Svečana akademija uz prigodan kulturni program i dodjelu nagrada i priznanja Opštine Srbac u vidu povelja, zahvalnica i nagrada opštine mladima.

Svečanosti povodom Dana i krsne slave opštine nastavljaju se u četvrtak, 14. oktobra, na dan kada se obilježava praznik Pokrova Presvete Bogorodice

Kao i ranijih godina tog dana biće održana liturgija u hramu Pokrova Presvete Bogorodice sa početkom u 9 časova ,nakon čega će biti izvršen obred lomljenja slavskog kolača , a nakon toga krenuće svečana litija kroz centar grada i biće održan Dan folklora na platou ispred zgrade opštine

Recimo još da će povodom slavskih svečanosti u centru grada u organizaciji Udruženja žena Srbac biti postavljeni štandovi u centru grada na kojima će biti izložene razne rukotvorine,ukrasni i odjevni predmeti i dekoracije žena sa područja naše opštine, ali i štandovi sa hranom.

Pored svih članova Organizacionog odbora koji će dati svoj doprinos da manifestacija bude uspješno održana ,formirana su i dva pododbora i to jedan za organizaciju svečane akademije kojim predsjedava Branka Sančanin i drugi za organizaciju pratećih sportskih svečanosti kojeg čine Vladimir Gužvić,Branko Grahovac i Radovan Mitraković.

Detaljan program biće utvrđen narednih dana na sjednicama pododbora ove manifestacije, o čemu će javnost biti blagovremeno upoznata.

Krsna slava opštine Srbac se proslavlja 14. oktobra, na dan Pokrova Presvete Bogorodice a Dan opštine se ranije proslavljao 2. novembra, u znak sjećanja na ovaj datum prije 85 godine kada je odlukom ministra Kraljevine Jugoslavije tadašnji Bosanski Svinjar preimenovan u Srbac.