Brod: Interesovanje za vakcinaciju veliko, Pfizer najpopularniji

Početkom ove sedmice započet je proces slobodne prijave za besplatnu imunizaciju stanovništva. U Dom zdravlja u Brodu došle su 102 doze vakcine proizvođača Pfizer i 200 doza Sputnjik V.

Interesovanja nije manjkalo. Mlađa populacija se mahom prijavljivala za proces imunizacije vakcinom proizvođača Pfizer, dok su stariji “naginjali” ka ruskoj vakcini proizvođača Sputnjik V.

– Prijave za vakcinisanje su išle izuzetno brzo, a mi smo se potrudili da, u što kraćem roku, pozovemo zainteresovane i odredimo termin, kaže nam jedna od medicinskih sestara.

Kada je u pitanju odabir vakcine, i tu je bilo premišljanja, kažu iz ove ustanove.

– Prilikom pozivanja zainteresovanih u samom procesu zakazivanja termina došlo je premišljanja i nagle promjene željenog proizvođača vakcine. Neki što su se prijavili za Sputnjika pitali su da ih prebacimo za Pfizera, i obrnuto. Na kraju se to iznivelisalo i uspjeli smo organizovati sve termine, nastavlja priču naša sagovornica.

Sam postupak vakcinacije je sjedeći. Pacijent se u Dom zdravlja javlja u zakazanom terminu i na ulazu se upisuje u knjigu protokola. Nakon ispunjavanja osnovnih podataka, neophodno je medicinskom radniku predati na uvid zdravstvenu knjižicu i identifikacioni dokument.

I onda se čeka, otprilike pola sata.

Zatim slijedi odlazak kod ljekara opšte prakse gdje se vrši preventivni pregled, a po dobijanju potvrde da ste dobrog zdravstvenog stanja pristupa se vakcinisanju.

– Interesovanja ne manjka, stvarno sam iznenađen brojem prijavljenih. Za Pfizerove vakcine čak nismo mogli sve zainteresovane ni staviti na spisak. Imali smo više od 100 prijavljenih za 102 doze ove vakcine. Sputnjik je, takođe, dobro popunjen, ali je određena količina i preostala za one koji bi željeli da se prijave, tvrdi dr Saša Miličić.

I naredne sedmice nastavlja se proces imunizacije. Nove količine Pfizera narednih dana neće dolaziti u brodski Dom zdravlja, ali zato dolaze druge.

– Sljedeće sedmice nam dolaze nove količine Sputnjik-a kao i vakcine kineskog proizvođača. Ovim putem bih pozvao sve koji žele da se vakcinišu da se od ponedeljka jave u svoje timove porodične medicine ili  putem telefonskih brojeva 053/612-353 i 053/610-826 i zakažu svoj termin, završava razgovor dr Miličić.