Bjelošević: Ne mogu uticati na odluke drugog pravnog lica

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević je, u pismu našoj redakciji, istakao da je naš današnji tekst "Predsjednik Udruženja književnika dobio nagradu Udruženja književnika" tendeciozan i netačan.

Bjelošević ističe da je autor teksta, novinar Goran Dakić, manipulator, a ne istraživač. On kaže da smo ga na osnovu lažnih činjenica optužili da je konkurisao za Godišnju nagradu Udruženja. 

- Da je riječ o odgovornom a ne tendencioznom novinaru, gospodin Dakić bi morao da zna osnovne bitne elemente o čemu piše, a to su: ko dodjeljuje nagradu "Đuro Damjanović", Udruženje književnika RS ili Podružnica UKRS - Banja Luka - navodi Bjelošević.

On u odgovoru navodi i da Dakić "obavještava javnost i podmeće tendencionalne informacije na osnovu kojih Tanja Stupar iznosi svoje stavove misleći da je riječ o Godišnjoj nagradi UKRS, a ona to nije".

- Na Dakićevu žalost, to nije ni Godišnja nagrada Podružnice Banjaluka već jedna od njenih nagrada za koju mogu konkurisati svi pisci iz Republike Srpske, pa i Tanja Stupar Trifunović, kao i svi koji stvaraju na srpskom jeziku. Ovo govori o etičnosti novinara Gorana Dakića, a ne o mojoj, jer sve odluke o nagradi, imenovanju žirija, Pravilniku o nagradi donio je Upravni odbor Podružnice čijeg ja UO nisam član, niti mogu uticati na njihove odluke drugog pravnog lica koji je odgovoran za svoje postupke - kazao je Bjelošević.

Prema nagradi “Đuro Damjanović” Bjelošević, kako kaže, ima poseban pietet, jer je riječ o jednom od najboljih pisaca sa ovih prostora poslije Kočića i Ćopića, a njegovom ličnom dugogodišnjem prijatelju, od 1976. godine, iz studentskih beogradskih dana, velikom piscu i čovjeku kome je zahvalan što je te godine lično nosio njegove pjesme prethodno ih prekucavši na svoju pisaću mašinu u studentskom domu “Ivo Lola Ribar”.

- I Vi biste mi zabranili, gospodine Dakiću, pored Pravilnika o nagradi Podružnice UKRS Banjaluka, koji mi to omogućava, da konkurišem za nagradu “Đuro Damjanović” sa knjigom koja je u raznim časopisima u Srbije i Republike Srpske, a zamislite još objavljena u izdavačkoj UKRS i sufinansirana od strane žirija Ministarstva prosvjete i kulture RS?! Šta tu ima loše, gospodine Dakiću - pita Bjelošević.

(odgovor našeg novinara objavićemo sutra)

Tagovi: