Banjolučka sramota zbog "Oluje"

Grad Banja Luka je u "Službenom glasniku" od 15. marta ove godine objavio kalendar turističkih manifestacija za ovu godinu sa iznosom sredstava koja je odobrio grad za svaku manifestaciju pojedinačno. Tako se lijepo vidi da je "Festival ljetne noći", u organizaciji marketinške agencije "Euphoria", planiran za 5. i 6. avgust na velikoj sceni na Kastelu, kao i da je Grad Banja Luka odobrio ukupno 14.500 maraka za tu manifestaciju.

Ipak, prvi dan pomenutog festivala održava se večeras, 4. avgusta, na dan kada se zvanično obilježava godišnjica zločinačke akcije “Oluja” u kojoj je više od 250.000 Srba iz bivše Republike Srpske Krajine protjerano sa vjekovnih ognjišta.

To je putem društvenih mreža juče naglasio i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković pozivajući agenciju "Euphoria" da otkaže za večeras planirani koncert uz malicioznu opasku da je ta "agencija bliska SNSD-u i njihovom predsjedniku Miloradu Dodiku" i da "on kao gradonačelnik sa njom nema ništa".

Stanivuković je u pravu kada kaže da je 4. avgust datum kada se zvanično obilježava godišnjica "Oluje", ali s obzirom na to da je ranijih godina i 5. avgust proglašavan za Dan žalosti u Srpskoj, to znači da ne može da se pravi nevješt i pretvara da nema ništa sa utvrđenim kalendarom turističkih manifestacija kojim je održavanje pomenutog festivala odobreno za 5. i 6. avgust.

Naravno da odgovornost ima i Skupština Grada koja usvaja kalendar manifestacija, ali ne služi baš na čast gradonačelniku da sa sebe pokušava da skine bilo kakvu odgovornost, kao što ne služi na čast pojedinim poslanicima SNSD-a to što Stanivukovića nastoje da prikažu kao jedinog i najodgovornijeg za cijelu bruku.

A kao žalosna potvrda činjenice da niko nije nevin u lancu odgovornih za odobravanje datuma za održavanje koncerata služi zahtjev direktora agencije "Euphoria" Borisa Udovičića upućen 28. juna rukovodstvu JU “Kulturni centar - Banski dvor".

- Želimo da vas obavijestimo da je naš projekat "Festival ljetne noći" uvršten u kalendar turističkih manifestacija za 2022. godinu i da je održavanje prvobitno planirano za 5. i 6. avgust na tvrđavi Kastel, ali smo zbog obilježavanja godišnjice "Oluje" 5. avgusta, odlučili da prvi dan pomjerimo za dan ranije , tako da bi se planirani festival održao 4. i 6. avgusta 2022. godine. Obraćamo vam se sa zahtjevom da nam pripremite ugovor - navodi se u zahtjevu koji je potpisao Udovičić.

To praktično znači da Udovičić nije imao pojma da se godišnjica zločinačke akcije Hrvatske vojske uz odavanje pošte i uz pijeteta prema prognanima i stradalima obilježava 4. avgusta i da je pod pritiskom javnosti koja je negodovala zbog koncerta planiranog za 5. avgust gotovo slavodobitno tražio da on bude dan ranije.

Iznenađuje što je rukovodstvo "Banskog dvora" udovoljilo овom zahtjevu, a iznenađuje zato što je ova ustanova kulture jedna od rijetkih javnih ustanova u cijeloj Srpskoj na čiji rad ne samo da nema zamjerki, već stižu pohvale i od vlasti i od opozicije.

Udovičić kaže da je datum održavanja odobriла upravo Gradska uprava Banja Лuka na čelu sa Draškom Stanivukovićem, te da je on uvidjevši da je 5. avgusta Dan žalosti zatražio pomjeranje na 4. avgust iako mu to ne ide u prilog.

- Mi smo zatražili pomjeranje datuma od Banskog dvora i to je odobreno. Dakle, od 28. juna se zna da će tada biti održana žurka, ali neko se sad sjetio da o tome priče, tako grabeći sebi političke poene. Mi pozivamo gradonačelnika da uvede red u Gradsku upravu, kako se ovakve stvari ne bi dešavale, te kako ne bi dolazilo do nepotrebnih troškova i opterećenja za organizatore - rekao je Udovičić.

Kaže da pomjeranja žurke neće biti, jer bi to izazvalo velike gubitke agenciji.

Stanivuković je danas izjavio da nije želio da ovo pitanje politizuje. Objašnjava da je kalendar događaja ogroman, te da su predstavnici skupštinske većine tražili novac za određene događaje.

- Mogao sam ići i đonom, da pozovem direktora Banskog dvora i tražim da se događaj odgodi, da prekršimo ugovor. Ali znajući da nešto košta, da su došli ljudi spolja, išao sam samo sa apelom na Twitteru gdje je najmanja vidljivost. Ovo je više poruka za budućnost - istakao je Stanivuković.Na kraju, tačku na bruku i sramotu Banje Luke i Republike Srpske u vezi sa obilježavanjem najtužnijih dana u godini dala je Vlada Republike Srpske odlukom da povodom "Oluje" Dan žalosti u RS bude - nijedan dan.

D. Momić