Banjolučka bodibilderka Amela Omanović „diže“ sto kilograma

Nakon mnogo razmišljanja i sabiranja utisaka zaista sam se uvjerila da čovjek koji ima cilj može da ga i ostvari i da se ništa ne može suprostaviti toj snazi volje koja je spremna da ga zasjeni.

Ovim riječima za naš portal počela je priču Amela Omanović (31) iz Banje Luke koja je završila Akademiju za lične trenere u Nišu, te se nedavno počela baviti i bodibildingom. 

 

Kao bodibilderka niže samo uspjehe čemu svjedoče i osvojeno prvo mjesto na Kupu Vojvodine, treće mjesto na Kupu Srbije te peto mjesto na Trofeju Čačka. Zanimljivo je da su sva takmičenja dešavala u aprilu ove godine, sa svega nekoliko dana razmak. 

Na treninge je, objašnjava, krenula sa željom da koriguje kilažu, ali se onda odjednom rodila neraskidiva ljubav između nje i sporta. Kako je kazala, fitnesom se aktivno bavi već nekoliko godina, a bodibilding je u njen život ušetao sasvim slučajno.

 

- Više od godinu dana sarađujem sa jednim trenerom iz Srbije koji je spremao muške takmičare za bodibilding i iz šale je rekao: Mogli smo i tebe spremiti. Tako iz čiste šale sam postala prva djevojka koju je spremao za takmičenje – kazala je Omanovićeva. 

Dodala je da je trener ipak bio skeptičan zbog nekih stvari, jer je ženski organizma znatno drugačiji od muškog.

- Posebna ishrana i naporni treninzi na stranu, ali meni je u cjelokupnom procesu najteže pao pozing – rekla je Omanovićeva. 

 

Ispričala je da je pred samo takmičenje malo zakasnila sa pozingom, jer to cure vježbaju čak i godinu dana.

 - Kada staneš na binu trebaš da istakneš sve svoje mišiće, ali tako da to izgleda elegantno, a uz to je potrebno da se smiješ, te da očaraš sudije - ističe Omnovićeva. 

 

Kako je dodala, sudije ocjenjuju i gledaju sve, pa čak i šminku i stajling. 

- Dva mjeseca sam bila u potpunom „gasu“ i rekla sam treneru da neću izaći na takmičenje ako to ne bude to, jer ako se ne pokažeš na bini kako treba, onda sve pada u vodu – kaže Omanovićeva. 

Onda je pronašla, kako ističe, jednu trenericu iz Beograda sa kojom je sarađivala dva mjeseca, a ona ju je podučavala pozing.

- U Čačku na prvom takmičenju bodibildinga sam imala ogromnu tremu, ali sam osvojila peto mjesto i bila sam zadovoljna.  Uopšte nisam imala pad motivacije, niti razmišljala o tome da se prestanem takmičiti – rekla je Omanovićeva. 

Na sceni, kako kaže, bude minut, ali sva ta atmosfera oko takmičenja, gdje se upozna dosta ljudi i tamičara, ne može se opisati. 

- Kad izađeš na binu, zaboraviš sve ono što ti je teško padalo, poput svakodnevnih, a ponekada i zamornih treninga, kardia, posla. Sve je bilo zaboravljeno – rekla je Omanovićeva. 

Objasnila je da je organizacija ključ svega, te da se uz dobru raspodjelu vremena sve može uraditi.

- Samo dvije sedmice nakon Čačka održavao se Kup u Srbiji u Beogradu. Ni tamo nisam imala tremu. Vodila sam se time da sam led već probila. Sve pohvala i pozitivne kritike su mi bile vjetar u leđa i zezala sam se da neću stati dok ne budem prva – priča Omanovićeva.

Nakon samo jednog dana došlo je i takmičenje u Novom Sadu gdje je Omanovićeva zasjenila sve i osvojila prvo mjesto. Kako kaže, bila je mnogo iscrpljena. Čak je dobijala i komentare da ne liči na sebe. 

- Upkos svemu, shvatila sam da sve što zamišliš to možeš stvarno i da ostvariš, ali da moraš biti svjestan da će  biti i pojedinih odricanja. Svi su mi rekli da sam potencijal i da se nastavim time baviti. Bilo mi je drago – objašnjava Omanovićeva.

Nikada, kako kaže, nije poželjela da odustane, osim u jednom momentu kada je zaplakala, ali se brzo sabrala i vodila se time da u životu ništa nije lako. Koliko je istrajna najbolje pokazuje podatak da „diže“ čak sto kilograma. 

- Za sve se moraš na neki način napatiti. Ali sam tokom ovog procesa shvatila da je rad na sebi najbitniji. Prvo udovolji sebi, pa drugima. Jer kada si ti srećan, možeš usrećiti i druge ljude – rekla je Omanovićeva. 

Objasnila je da joj je žao što se Savez bodibildinga kod nas raspao, te se zato takmiči kao član jednog kluba u Srbiji. Pojasnila je da je sama priprema izuzteno skupa. 

- Za ovaj sport trebaš imati čvrst karakter i ja sam ga nekako još više izgradila. Prihvatila sam i sve negativne kritike i sada radim na tome, te se pripremam za takmičenja koja su predviđena na jesen  - zaključuje Omanovićeva.
 
J. Miladinović