Banjaluka obilježava slavu grada, obustava saobraćaja u centru

Banjaluka danas obilježava krsnu slavu grada Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan.

Slavu grada, koja je ujedno i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, kao i ranijih godina, obilježiće zajedno – Grad Banjaluka i Srpska pravoslavna crkva-parohija Banjalučka.

U Sabornom hramu Hrista Spasitelja u 9.00 časova počeće Sveta arhijerejska liturgija, nakon čega će se obaviti čin osvećenja slavskog žita i kolača.

Po završetku slavskog obreda – obaviće se Spasovdanska litija oko Sabornog hrama.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, ove godine izostaće kulturno-umjetnički program.

U periodu od 10.30 do 12.30 časova, biće obustavljen saobraćaj u Ulici kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od  Ulice Marije Bursać do Ulice aleja Svetog Save, zbog proslave Spasovdana – krsne slave Grada.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja, na linijama javnog prevoza putnika koje saobraćaju Ulicom kralja Petra I Karađorđevića, dio od Bulevara cara Dušana do Ulice aleja Svetog Save, izvršiće se preusmjeravanje autobusa u ulice Bulevar cara Dušana, Kninska, Vidovdanska, Vuka Karadžića i dalje postojećom trasom.

Za vrijeme trajanja obustave, saobraćaj će regulisati i preusmjeravati pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Čestitke zvaničnika RS povodom krsne slave grada

Zvaničnici Republike Srpske uputili su rukovodstvu grada i građanima Banjeluke, čestitke povodom krsne slave grada Banjaluka – Spasovdana.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović poželjela je u čestitki da Banja Luka i u narednom periodu nastavi putem razvoja i prosperiteta.

"Čvrsto vjerujem da ćete, kao i do sada, sve raspoložive resurse i aktivnosti usmjeriti na stvaranje što kvalitetnijeg i sadržajnijeg života u najvećem gradu Republike Srpske, te konkretnim djelima i projektima potvrditi status grada, prepoznatljivog i u regionalnim okvirima", navedeno je, između ostalog, u čestitki predsjednice RS.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković naveo je "da je ponosan na činjenicu da je rukovodstvo grada, zajedno sa instutucijama RS i građnima, predanim i odgovornim radom, uspjelo da odgovori na sve izazove koje je sa sobom donijela pojava novog virusa korona".

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović čestitao je Spasovdan uz želju da se nastavi rad na daljnjem razvoju grada i gradske infrastrukture u interesu svih građana.

Čestitku povodom krsne slave grada, uputio je i ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, uz želje „da udruženim naporima gradskih i republičkih institucija doprinesemo poboljšanju kvaliteta života stanovnika, što smo i u ranijem periodu činili uspješno“.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović, čestitajući krsnu slavu grada, naveo je da se Grad Banjaluka kao administrativni, akademski, ekonomski, naučni, kulturni i sporstki centar RS, uspješno razvija i napreduje, pokazuje otvorenost za nove ideje i inicijative koje u najvećoj mjeri održavaju interese građana.

Tagovi: