Banjaluka dobila prvi gudački kamerni orkestar

Nakon spomenika koji se nalazi u parkiću, u blizini Hrama Hrista Spasitelja, ban Svetislav Tisa Milosavljević dobio je i svoj gudački kamerni orkestar koji će raditi u okviru Banskog dvora. Orkestar je osnovan na inicijativu direktora Banskog dvora Mladena Matovića i dirigenta Branke Radošević Mitrović.

Prvi koncert gudačkog kametnog orkestra „Ban Svetislav Tisa Milosavljević“ održan je prije nekoliko dana u Banskom dvoru, a na repertoaru su se našla djela Vlade Miloševića, Vojina Komadine i Miloja Milojevića.

"Publici su se predstavili akademski muzičari sa bogatim orkestarskim iskustvom, a želja Banskog dvora je da prema uzoru na brojne kulturne centre regiona i Banjaluka dobije profesionalni gudački orkestar koji će pored uobičajenog svjetskog repertoara aktivno promovisati i domaće kompozitore", kazao je Matović.

Članovi ansambla su Milana Smiljanić, Jovana Jovanović, Nataša Grujinović, Marko Ružić, Srna Majar, Đorđe Milovanović, Ozren Četković, Igor Babić i Marko Kovačić. Kao solista i gost na koncertu nastupila je i flautistkinja Marija Pilipović.

"Ideja o formiranju ovog orkestra postoji već neko vrijeme, jer postoji i potreba za tim. Mladen Matović i ja smo o tome nekoliko puta razgovarali. Željeli smo da orkestar bude i ranije osnovan, ali zbog pandemije koronavirusa to nije bilo moguće", kazala je za naš
portal Branka Radošević Mitrović.

Ona kaže da su na prvom koncertu orkestra izvedena djela domaćih autora, jer žele da promovišu upravo tu scenu. Repertoar će se, dodaje ona, širiti i podrazumijevaće standardna djela za ovakvu vrstu orkestra.

"Naša želja je da promovišemo domaće autore koji su nepravedno zapostavljeni, jer ovdje vlada neka vrsta negativnog akademizma. Ako mi se nešto ne sviđa, onda to odmah ne valja. U početku se pojavi otpor, ali ako se publika navikne da sluša te kompozicije, možda ih i zavole", kazala je Radošević Marinković.

Na sljedećem koncertu bi se trebale naći još dvije dodatne violine, a "Ban Svetislav Tisa Milosavljević" imaće najviše pet članova. U nastavku, kaže Radošević Mitrović, slijede razgovori sa kandidatima, probe i procesi eliminacije.

"Sljedeći koncert bi trebao biti između januara i marta naredne godine. Matović je naš ritam zasnovao na osnovu godišnjih doba. Biće to četiri tematska koncerta. Nadam se i gostujućim dirigentima, solistima i koncert-majstorima", istakla je Branka Radošević Mitrović.

G. Dakić