Banjalučki trgovci – Zatvaranje zbog korone radnicima računaju kao godišnji odmor!

Radnike malih trgovačkih radnji ovih dana dočekalo je neprijatno iznenađenje kada su im njihovi poslodavci saopštili da godišnje odmore neće moći koristiti, te da im kao godišnji računaju pola mjeseca marta kad nisu radili zbog pandemije virusa korona.

Trgovački radnici koji su se obratili redakciji CAPITAL-a, požalili su se da su im poslodavci kod kojih oni imaju ostvaren radni odnos saopštili kako je njihov godišnji uračunat u onu polovinu mjeseca marta kada nisu radili, a dobili su platu, te da sada ne ostvaruju nikakvo pravo na odmor.

A ukoliko zaista žele slobodne dane mogu da uzmu neplaćen odmor.

Generalni sekretar Saveza sindikata RS Goran Stanković rekao je da je ovo očit primjer gaženja prava radnika, te da poslodavci po Zakonu ne mogu naknadno određivati kada će biti upisan godišnji odmor radnika.

„Poslodavac ne može naknadno da upisuje vrijeme godišnjeg odmora radnika. Po Zakonu je propisano da radnik pola godišnjeg određuje sam kada će ga potrošiti, dok drugu polovinu dogovara sa poslodavcem. Ukoliko poslodavac nije izdao rješenje o godišnjem odmoru u mjesecu martu, to je očito kršenje Zakona, ali i prava radnika“, rekao je Stanković.

Više pročitajte na capital.ba