Banja Luka od prvog jula ostaje bez gradskog prijevoza

Građani se moraju pripremiti da od petka neće imati javni prevoz! Ti zaključci se mogu izvući iz izjava gradonačelnika Draška Stanivukovića i direktora "Autoprevoza" Dejana Mijića.

Danas je održan još jedan sastanak predstavnika Grada, prevoznika i pojedinih političkih partija. Cilj je bio da se pronađe rješenje za probleme u javnom prevozu kako Banjaluka od 1. jula ne bi ostala bez gradskog i prigradskog prevoza.

Konsenzus sa svim političkim partijama koje odlučuju o ovom pitanju u Skupštini grada nije postignut,  jer nisu došli predstavnici većine u Skupštini grada Banja Luka.

Stanivuković kaže da ponašanje skupštinske većine “najbolje pokazuje da se dio odbornika ne slaže sa prijedlogom”.

– Imali smo čvrst dogovor sa odbornicima da neodlučni predstavnici većine SNSD, SP i Ujedinjena Srpska danas dođu na sastanak kako bi postigli dogovor i kako bi omogućili opstanak javnog prevoza – rekao je Stanivuković i dodao da se predstavnici tih partija nisu pojavili.

Kazao je da je pripremljen kompromis koji su do sada podržali PDP SDS i Banjaluka zove te DEMOS i SPS. Dodao je da to znači da imaju podršku 14 odbornika, ali da im treba minimalno još dva glasa da ovaj prijedlog dobije podršku.

– Ostatak većine nisu imali stav prošli put, a ovaj put nisu došli tako da ne znamo šta misle. Mislim da stav ostatka većine neće biti povoljan, ako se posmatra da nisu stigli na današnji sastanak tako da od 1. jula nema garancija da će Banjaluka imati javni prevoz. Mislim da se građani moraju pripremiti da od petka neće imati javni prevoz. Krajnje je neodgovorno što nisu došli na sastanak da kažu svoju stav. Njihov ne dolazak shvatimo kao odbijanje da podrže naš prijedlog – rekao je Stanivuković.

Kazao je da je dva puta zvao predsjednika GrO SNSD na sastanak, ali da on nije došao.

– Ima vremena da ide u Zagreb i vadi urin. Ne znam da li to ima neku simboliku. Da li on zna da radnici UKC RS neće moći doći na posao? Pacijenti neće moći doći na preglede – kazao je Stanivuković.

Pozivao ih je i sutra da se sastanu kako bi došli do zajedničkog stava, kako bi riješili krizu u javim prevozu. Naveo je da jedino može da predloži novi cjenovnik Skupštini grada, ali da nije siguran kakav će biti stav odbornika po ovom pitanju.

– Po novom cjenovniku samo za pojedinačne i radničke karte bi važilo poskupljenje. Za ostale bi Grad preuzeo subvencioniranje, penzionere, studente i slično. Više od toga Grad ne može – istakao je Stanivuković.

Direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić je kazao da danas nije postignut dogovor sa onima koji odlučuju. Kaže da je sa predstavnicima grada ranije postignut dogovor da se nastavi sa prodajom karata i javnim prevozom nastavi nakon 1. jula ako im se odobri novi cjenovnik te ako se odobri da Grad subvencioniše pojedine nerentabilne linije.

– Da bi se to primjenilo u praksi potrebno je odobrenje Skupštine grada. Cilj ovog sastanka je da mi dobijemo garanciju svih političkih partija u Skupštini da će se to prihvatiti. To se nije desilo jer nisu svi došli – kazao je Mijić.

Zadnja šansa je kaže sjednica Skupština grada na kojoj odbornici mogu da prihvate ovaj prijedlog.

– Ako se to prihvati mi ćemo od 1. jula nastaviti sa radom, a u slučaju da se to ne dogodi mi zaustavljamo autobuse – rekao je Mijić .

srpskainfo.com