Andrej sa 460 Rubikovih kocki prikazao legendarnog naučnika

Četrnaestogodišnji Andrej Mikulić iz Banje Luke zaljubljenik je u Rubikove kocke, a nakon što je brzinu slaganja doveo na zavidan nivo, odlučio je da ode korak dalje.

Povodom rođendana jednog od najvećih naučnika svih vremena Nikole Tesle, u banjolučkom „Staklencu“ je sinoć izložen mozaik Teslinog lika izrađenog vještim rukama učenika Andreja. Andrej jednu kocku složi za manje od 12 sekundi, a njegova ljubav prema ovom neobičnom hobiju rodila se u školi.

 

 

- Došao sam jedan dan u školu i moji drugari su se takmičili u slaganju jedne boje. Jedan od njih je znao da sastavi kocku, pa mi je prvo on pokazao kako i ja to da uradim. Kasnije sam gledao uputstva na internetu i samo nastavio da vježbam – ispričao je Andrej za mojabanjaluka.info.

 

 

Proveo je nešto više od sedam dana pažljivo gradeći impresivni mozaik od Rubikovih kocki.

- Htio sam da izradim Teslin lik, jer je on izuzetan naučnik. Prvo sam u fotošopu napravio sliku i isjekao je kako treba da bi po ugledu na nju počeo da radim. On je sačinjen od 20 puta 23 kocke. Ukupno ima 460 kocki, a malih ima oko 7.000 – rekao je Andrej.

 

 

Objasnio nam je da nije jedini u Banjoj Luci koji se bavi slaganjem kocki, ali da se prvi u BiH dosjetio izrade mozaika.

- U Banjoj Luci ima dosta zainteresovanih za ovaj hobi, ali onih posvećenih ima oko 15 do 20. Većina njih slaže kocku za manje od 20 sekundi. Mi imamo i svoja takmičenja. Do sada sam osvojio dvije medalje i osam diploma – rekao je Andrej.

Andrej je dodao kako na umu ima još jedan mozaik.

 

 

- Želja mi je da napravim lik Petra Kočića. Volio bih da taj mozaik bude još veći od ovoga – rekao je.

Pojasnio nam je da svako može da nauči da složi kocku.

- Svako uz puno truda i vježbe može da savlada kocku. Naravno, nisu sve iste. Dobre su, recimo, one sa kvalitetnim magnetima, njih takmičari mogu brže da slože – pojasnio je Andrej.

T. Bubnjević