Anastasija Kerkez najbolja na pijanističkom takmičenju

Sedmo međunarodno pijanističko takmičenje „Banjalučki bijenale 2022“ je završeno, a mlada Banjolučanka Anastasija Kerkez osvojila je prvo mjesto u kategoriji klavirskog praktikuma.

Bijenale je održano u koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor i koncertnoj sali Muzičke škole „Vlado Milošević“ u Banjoj Luci. Takmičenje se odvijalo u disciplinama klavir solo i klavirski duo, te klavir za učenike i studente odsjeka muzički saradnik – teoretičar i odsjeka koji imaju klavir kao obavezan instrument.

 

Na završnom koncertu predstavili su se najuspješniji učesnici Sedmog međunarodnog pijanističkog takmičenja među kojima je Anastasija Kerkez. Nastupala je u drugoj kategoriji klavirskog praktikuma i osvojila je prvu nagradu sa 99,50 bodova. 

- Sviram klavir već devet godina. Išla sam na dosta takmičenja iz raznih oblasti na polju muzike. Osvajala sam prve i druge nagrade, ali i specijalna priznanja. Spremanje za takmičenja traže višemjesečno uvježbavanje kompozicija. Za „Banjalučko bijenale 2022“ spremala sam se se duži period. Jedan dio programa sam spremala od septembra, a drugi dio od januara – rekla je Kerkezova.  

Uspjesi i vrijedne nagrade ne bi bili mogući bez podrške porodice.

- Veoma sam zahvalna porodici koja je moja najveća podrška za sve uspjehe, kao i mojim profesorima Lazaru Radoji i Arsenu Čarkiću koji su zaslužni da sve ovo bude ostvareno. Tu su i prijatelji koji su na sva dešavanja dolazili I bili smo zajednička snaga za ostvarivanje cilja – kazala je Kerkezova.  

Za nju je ovo bio poseban dan, jer je prvi put nastupala u Koncertnoj dvorani u Banskom dvoru i to na koncertu pobjednika.

- Najljepše mi je to što sam upoznala razne profesore i čula njihove komentare koji će unaprijediti moj dalji rad što je i srž takmičenja. Naravno, još jedna divna stvar što se i sklapaju nova prijateljstva – rekla je Kerkezova. 

J. Jelić