Amerikanci poslali novu delegaciju Kongresa na Tajvan

Delegacija američkog Kongresa predvođena demokratskim senatorom Massachusettsa Edom Markeyem stigla je u Taipei u nenajavljenu dvodnevnu posjetu, rekla je glasnogovornica tajvanskog Ministarstva vanjskih poslova Joanne Ou.

Ovo je druga delegacija američkog Kongresa u Tajvanu ovog mjeseca. Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi izazvala je bijes Kine kada je postala prva osoba na toj funkciji koja je posjetila Tajvan u posljednjih 25 godina, u vrijeme kada su odnosi Washingtona i Pekinga posebno napeti.

Nova peteročlana delegacija posjećuje ostrvo u nastojanju da “ponovno potvrdi podršku Sjedinjenih Država Tajvanu” i “potakne stabilnost i mir širom Tajvanskog moreuza”, rekao je glasnogovornik senatora u izjavi.

U delegaciji su još demokratski zastupnici John Garamendi, Alan Lowenthal i Don Beyer te republikanska zastupnica Aumua Amata Coleman Radewagen, dodaje se u saopćenju.

Grupa koju predvodi Markey sastat će se s predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen i ministrom vanjskih poslova Josephom Wuom tokom posjete, a također će razgovarati s Odborom za vanjske poslove i nacionalnu odbranu tajvanskog parlamenta o pitanjima sigurnosti i trgovine.

Ministarstvo vanjskih poslova dodalo je da iskreno pozdravlja delegaciju i zahvaljuje im što su pokazali snažnu podršku SAD-a Tajvanu uprkos eskalaciji napetosti s Pekingom, prenosi Klix.

banjaluka.net

Tagovi: