Ambasada Rusije u BiH: U Ukrajini nema invazije, to je laž Sjedinjenih država

Ambasade Ruske Federacije u BiH objavila je da Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju radi demilitarizacije i denacifikacije ukrajinskog režima, a ne “invaziju” o kojoj “lažu Amerikanci”.

- Na stranici ambasade SAD u Sarajevu na društvenoj mreži Instagram objavljen je patetični dokumentarac u kojem se navodi da su ruski predstavnici lagali o odsustvu namjere da izvrše invaziju na Ukrajinu. Ali, kao i obično, lažu sami Amerikanci. Jer nema invazije - objavila je ruska Ambasada na svojoj “Fejsbuk” stranici.

Iz ruske Ambasade su istakli da je cilj ruske operacije demilitarizacija, jer su SAD stajale iza naoružavanja Ukrajine, a tim oružjem se varvarski uništavalo civilno stanovništvo Donjecka i Luganska, uključujući djecu.

- Upravo su SAD natrpale Ukrajinu biolaboratorijama, koje su vrlo moguće korištene za proučavanje metoda za uništavanje ruskog naroda na genetskom nivou - naveli su iz Ambasade Rusije.

Iz Ambasade su objasnili da je denacifikacija cilj jer su SAD “podsticale neonacističku taktiku i strategiju banderovaca iz Kijeva” te suštinski sprečavale Ukrajinu, kao stranku sporazuma iz Minska da ispuni svoje obaveze.

- SAD su vjerne svojoj licemjernoj politici i u BiH. Upravo Vašington je taj koji ometa dijalog unutar BiH, postavlja konstitutivne narode jedne protiv drugih i protivi se ukidanju anahronog spoljnog protektorata koji predstavlja Kancelarija visokog predstavnika.

U isto vrijeme on takvu BiH žpažljivož gura u EU kako bi je poput Kosova iskoristio kao žfitiljž protiv svog geopolitičkog protivnika odnosno EU. To je istina, iako u svjetlu trenutne imaginarne solidarnosti između Amerike i Evrope žprema ukrajinskom slučajuž, takva izjava može izgledati pretjerano. Ali, doći će trenutak istine - naveli su iz Ambasade.

Iz ruske Ambasade ističu da - SAD nisu dokazani prijatelj, već iskusni predator, koji će bez oklijevanja prepustiti svoje saveznike njihovoj sudbini ako mu se prikliješti rep” i da su primjeri u ovom slučaju suvišni. -

- Čak i samu skraćenicu USA neki Amerikanci dešifruju kao Unites States of Andžiety – Sjedinjene Države anksioznosti. Upravo je anksioznost, a mi bismo dodali i laž, ono što Sjedinjene Države donose cijelom svijetu - istakli su iz ruske Ambasade u Sarajevu.

Portal "raskrinkavanje" ističe da su se navodom da u Ukrajini postoji više biolaboratorija koje kontrolišu Sjedinjene Američke Države bavili se brojni fact-checking portali u svijetu. Kako navode ti portali, ove tvrdnje dio su propagandističkog ruskog narativa usmjerenog protiv Ukrajine, a pojavljuju se u različitim oblicima već nekoliko godina unazad.

- Snopes u svojoj analizi od 24.2.2022. godine objašnjava da ovakvi navodi potiču od iskrivljene interpretacije činjenice da su Ministarstvo zdravlja Ukrajine i Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država 2005. godine sklopili sporazum o saradnji u oblasti prevencije proliferacije tehnologija, patogena i ekspertize koja bi se mogla koristiti u razvoju biološkog oružja. Snopes, pozivajući se na Chicago Tribune, navodi da je sporazum sklopljen da bi se „zaustavila prijetnja od bioterorizma postavljanjem zaštitnih mehanizama na smrtonosne patogene koji datiraju iz programa biološkog oružja iz sovjetske ere - ističu iz "raskrinkavanja".

Brojni zvanični izvori iz SAD-a i Ukrajine negirali su u više navrata tvrdnju da u Ukrajini postoje američke biolaboratorije, te objasnili šta ove laboratorije zapravo rade. 

insajder.in

Tagovi: