Amanda Račić tvrdi da su albanski povrtlari u prednosti nad domaćim

U plastenicima Amande Račić u Novom selu, petnaestak kilometara udaljenom od Gradiške prema Srpcu, dospjelo je najkvalitetnije povrće za berbu. Paprike žute i crvene, paradajz, patlidžan, krastavci mame mirisom i izgledom. Berba je počela, ali sa velikom nepoznanicom na samom startu.

 

 

Sve je prvoklasno, urod i kvalitet povrća su odlični. Povrće je zdravo, jer se sadi na foliju, plastenici se zasjenjuju, a u velikoj mjeri dobrom izgledu daje i kreč, kojim se štiti proizvodnja. Ipak nešto ne štima u lancu od njive do trpeze.

- Nezadovoljni smo otkupom, ustvari i nema nikakvog otkupa. Nemamo kome ponuditi pedesetak kartona paprike, koliko bismo dnevno mogli ubrati. Veliki marketi uzimaju po desetak kilograma, plaćaju po marku, a sve je poskupilo. Od đubriva, do najlona, goriva...O subvencijama ne treba trošiti riječi, njih nema. Pa onda kažu mladi odlaze, i ja razmišljam da dignem ruke od svega - rekla je Amanda Račić.

U jednom plasteniku prvoklasni patlidžan. Do ove godine uzgajali su ga na otvorenom. Već je pristigao za berbu.

 

 

- Protekle dvije godine sam  pravila veće količine ajvara i to je veoma isplativo, ove godine to ne mogu organizovati, jer se majka razboljela, pa smo primorani  da ga prodajemo u svježem stanju. Kao i paradajz. Ovo je neprevaziđena sorta „pink rok“. Riječ je o zdravom paradajzu, bez upotrebe hemije. Ali kako da zatvorimo računicu kad nam nude za njega samo marku i po, a oko paradajza ima najviše posla. Počeli smo u januaru, sjetvom za rasadu, i sad svaki dan perjamo lišče, provjetravamo, zalijevamo - kaže Amanda.

Povrtlarima najviše smeta uvoz povrća iz Albanije. Ne mogu se pomiriti sa činjenicom da se uvozom pomaže albanski poljoprivrednik, a naš gura u propast.

 

 

- I onda kažu mladi neće da rade, mladi odoše. Naša proizvodnja je raznovrsna, uzgajamo i guske za proizvodnju guščije masti na organskim osnovama, koja je dragocijen lijek. U vlastitom ribnjaku imamo oko tri hiljade šarana. Na jesen bi trebao biti prvi  izlov. Sve smo uradili bez podsticaja i subvencija, ali sa kreditima. Zar ne zaslužujemo razumijevanje i potrošača i vlasti i cijele javnosti -  rekla je Amanda Račić hrabra mlada žena koja se lavovski bori da ostane na svom ognjištu i da živi od svoga rada.

 

 

Amanda očekuje da će tokom sezone proizvesti na desetine tona povrća i svježe ribe i traži samo korektne odnose na tržištu. Garantuje za ispravnost svojih proizvoda jer  je usavršila ekološke principe. Da su odnosi na tržištu normalni, to bi joj bila nedostižna prednost u odnosu na povrće iz Albanije, Makedonije i drugih država.

Boško Grgić

Tagovi: